Eten & Drinken

3 x anders: garnalen in de wok!

Garnalen kun je op veel verschillende manieren bereiden. Caroline Hwang beschrijft in haar boek Wok Easy 3 manieren hoe je je garnaal kunt klaarmaken in de wok; op z'n Thais, op z'n Vietnamees en op z'n Chinees. De recepten zijn niet moeilijk, vernieuwend én gezond. 

Garnalen & sugarsnaps (Thais)

Benodigdheden voor 2 personen: 

  • 2 eetlepels kokosolie
  • halve sjalot, fijngehakt
  • 1 eetlepel gember, in plakjes
  • 330 g rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt (staartjes eraan gelaten)
  • 125 g sugarsnaps, gehalveerd
  • 150 ml kokos-basissaus  (zie recept hieronder)
  • 1 eetlepel vissaus 
  • 3 eetlepels verse kurkuma, geraspt of 1 eetlepel gemalen gedroogde koriander 

Kokos-basissaus 

Benodigdheden voor 450 ml:

  • 400 ml kokosmelk (blik)
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 3 eetlepels vissaus 

Meng de kokosmelk en suiker in een kleine steelpan en verhit alles tot de suiker is opgelost. Roer de vissaus erdoor en bewaar het mengsel maximaal 2 weken en een klein bakje of een pot in de koelkast.  

Werkwijze: 

Verhit 1 eetlepel olie in de wok, voeg de sjalot en gember toe en bak 2 minuten tot ze beginnen te geuren. Voeg de garnalen toe en roerbak ze 3-5 minuten, tot ze gaar zijn. Haal uit de wok en zet opzij. Doe de rest van de olie in de wok en bak de sugarsnaps 2 minuten. Doe de sauzen en kurkuma plus de garnalen erbij en roerbak alles 2 minuten. Verdeel over 2 kommen en garneer met koriander. 

 

Crêpe met garnalen (Vietnamees) 

Benodigdheden voor 2 personen: 

  • 140 g rijstbloem
  • halve theelepel gemalen kurkuma
  • halve theelepel zout
  • 175 ml kokosmelk
  • 2 lente-uitjes, in stukjes van 3 cm
  • 5 eetlepels plantaardige olie
  • 250 g rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt en gehalveerd in de lengte
  • 40 g ui, in dunne ringen
  • 80 g taugé 
  • 4 rode slabladeren, gescheurd
  • 60 ml nuoc cham-basissaus (zie recept hieronder)
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Nuoc Cham-basissaus

Benodigdheden voor 265 ml:

  • 120 ml vissaus
  • 120 ml rijstazijn
  • 120 ml limoensap
  • 60 g kristalsuiker
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt

Meng alle ingrediënten in een pot of bakje en bewaar maximaal 2 weken in de koelkast. 

Werkwijze:

Klop de rijstbloem, kurkuma, het zout, 175 ml water, de kokosmelk en lente-uitjes door elkaar. Verhit 1 eetlepel olie in de wok en bak de garnalen 3-5 minuten, tot ze ondoorzichtig en roze zijn. Breng op smaak met zout en peper, haal uit de wok en zet opzij. Verhit 1 eetlepel olie in de wok op middelhoog vuur. Schenk er 100 ml beslag in en beweeg de wok heen en weer, zodat de bodem en zijkanten ermee bedekt worden. Bak het 1 minuut, tot het beslag droog lijkt. Leg 2 stukjes garnaal en wat taugé op de helft van de crêpe en vouw de andere kant eroverheen; leg op een bord. Herhaal met de resterende ingrediënten zodat je 4 crêpes krijgt. Serveer met sla en nuoc cham. 

 

Honing-walnootgarnalen (Chinees)

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gezoete gecondenseerde melk
  • 1 theelepel citroensap
  • 330 g rauwe garnalen, gepeld en schoongemaakt (staartjes eraan gelaten)
  • 1 eidooier, losgeklopt
  • 80 g tempurabloem
  • 175 ml saffloerolie (distelzaadolie)
  • 60 g walnoten, in stukjes
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Werkwijze: 

Klop de mayonnaise, honing, melk en het citroensap door elkaar. Breng de garnalen op smaak met zout en peper. Wentel ze door de eidooier en de bloem en zet dan even opzij. Verhit de olie op hoog vuur in de wok tot 180 graden. Frituur de garnalen 2-3 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze in 1 laag uitlekken op een met keukenpapier beklede bakplaat. Schep de garnalen door het mayo-honingmengsel. Bestrooi met de walnoten. 

 

Het boek Wok Easy van Caroline Hwang is een prachtig vormgegeven kookboek die je laat zien dat je in no-time een lekker en verantwoorde maaltijd op tafel kunt zetten. Haar boek is heel veelzijdig en bevat zowel bekende gerechten, zoals Pad Thai en noedels met garnalen tot bijzondere combinaties met gember, asperges en ei. Alle gerechten zijn gemaakt in de wok, die volgens Caroline zeer ondergewaardeerd, maar zeer veelzijdig is. Benieuwd? Het boek is verkrijgbaar voor € 19,99. 


Gewoon het leukste blad van Nederland