Eten & Drinken

Gewokte kip met amandelen

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

  • 3-4 el sojasaus
  • 3 el sherry
  • 1 el citroen- of limoensap
  • 1 tl honing
  • 1 volle tl geschilde, geraspte gemberwortel
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • 4 kipfilets, schuin in reepjes
  • 60 g (blanke) amandelen
  • 2-3 el arachideolie
  • 100 g wortel, in dunne reepjes
  • 100 g peultjes, schuin doormidden gesneden
  • 3 lente-uitjes, in stukjes van 2 cm
  • 75 g taugé
  • 1-1,5 tl maïzena 

En nu?

Meng in een kom soja, sherry, citroen- of limoensap, honing, gember en knoflook en voeg ongeveer 2 eetlepels water toe. Schep de kipreepjes hierdoor en laat alles 15 minuten intrekken. Rooster intussen de amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze uitdampen op een vel keukenpapier. Neem de kipreepjes uit de marinade, laat uitlekken en bewaar het marineervocht. Verhit de olie in een wok en roerbak hierin de kipreepjes 2-3 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit de wok. Voeg de reepjes wortel en halve peultjes toe en schep ongeveer 1 minuut om. Voeg de stukjes lente-ui en taugé toe en roerbak samen nogmaals 1 minuut. Voeg de stukjes kip en de amandelen toe. Schenk 4-6 eetlepels water bij het marineervocht en los hierin de maïzena op. Schenk dit al omscheppend in de pan en laat nog even goed doorwarmen. Lekker met rijst of met mie.  Varieer naar hartenlust met de groente: neem sugarsnaps in plaats van peultjes, voeg repen paksoi, roosjes broccoli of sperziebonen toe, vervang de stukjes lente-ui door reepjes prei enzovoort.

Wijntip bij dit gerecht
Aromatische Riesling met een volle en sappige smaak. Je proeft appel en tropisch fruit. Yalumba The Y Series Riesling, adviesprijs per fles € 11,50 www.wijnkring.nl

Kijk hier voor nog meer lekkere recepten!


Gewoon het leukste blad van Nederland