Eten & Drinken

Kerstkrans van bladerdeeg met roompaté, appel en cranberrycompote

Voorgerecht 4 personen | Bereiden ca. 1 uur

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg, ontdooid 
  • 1 ei 
  • 20 g hele amandelen zonder vlies
  • 1 appel, golden delicious
  • 50 g suiker
  • 1 citroen
  • mespunt kurkuma
  • 1 el maïzena
  • 240 g roompaté (of een andere paté zonder stukjes)
  • 50 ml slagroom
  • 4 el cranberrycompote
  • poedersuiker
  • 8 takjes kervel
  • bak­papier
  • foodprocessor/blender
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • 2 ronde (kartel)stekers, Ø 10 cm en 6 cm
  • kwastje

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Maak met de stekers 8 kransjes van het bladerdeeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het bladerdeeg met geklutst ei en bestrooi de helft (de bovenkanten van de kransjes) met stukjes amandel. Bak het bladerdeeg in 20-25 minuten mooi bros en laat  afkoelen. Schil de appel, snijd in 4 partjes, verwijder het klokhuis en snijd elk partje in 3 stukjes. Zet de appelpartjes op in een pan met zoveel water dat de appel net onderstaat. Voeg suiker, sap van de citroen en kurkuma toe en breng aan de kook. Laat circa 5 minuten heel zachtjes koken. Roer intussen de maïzena aan met een klein beetje koud water en voeg al roerend voorzichtig toe. Het vocht zal nu lichtjes binden, waardoor de appelpartjes mooi gaan glanzen. Laat ze in het vocht afkoelen. Verdeel de roompaté in stukjes en pureer ze met de slagroom helemaal glad. Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit in een mooi motiefje op de onderkanten van het bladerdeeg. Zet de bovenkanten er op en bestuif heel lichtjes met poedersuiker. Leg de gevulde kransjes midden op het bord en verdeel de appelpartjes eromheen. Maak de cranberrycompote wat vloeibaarder door er een scheutje wijn door te roeren en lepel de saus eromheen. Garneer het gerecht met takjes kervel.


Gewoon het leukste blad van Nederland