Eten & Drinken

Lekker weg recepten

Het zonnetje schijnt en je krijgt zin om op dat grasveldje aan het water even tot rust te komen. In de Lekker Weg Special van 100%NL Magazine staan de leukste recepten, die je gemakkelijk bij de picknick uit je mand kan toveren.

Marokkaanse gehaktballetjes
• 500 g lamsgehakt • 1 grote ui • 2 knoflooktenen • handje verse koriander • handje verse munt • 3 volle theelepels ras-el-hanout (Marokkaanse kruiden) • 1 tlp cayennepeper • scheutje olijfolie + klontje boter om te bakken

Dipsausje:
• 250 g Turkse yoghurt • handje verse koriander • handje verse munt • zout & peper uit de molen

Maak het dipsausje liefst een halve dag van tevoren, daar wordt het lekkerder van: hak de koriander en munt fijn, meng samen met flink wat zout en peper door de yoghurt. Bewaar in een afsluitbaar bakje.

Maal alle bal-ingrediënten (zonder olie/boter) plus zout en peper samen fijn in de keukenmachine. Heb je die niet? Rasp de ui, hak de verse kruiden fijn en kneed alles met de hand. Rol er kleine balletjes van. Tip: gaar een rauw balletje 30 seconden in de magnetron om te proeven of het genoeg op smaak is. Zo niet, meer kruiderij erdoor. Verhit wat olie en boter in een grote braadpan en braad de balletjes op hoog vuur al omscheppend een paar minuten aan, laat dan op laag vuur verder garen – in totaal hooguit 10 minuten. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en helemaal afkoelen. Doe in een afsluitbare bak. Serveer met prikkers en de dipsaus in een bakje.

Bereiden: 15 minuten, in de pan: 10 minuten

Tip! Bekijk ook de overheerlijke spinazie-maiskoekjes.

© Harold Pereira

Gewoon het leukste blad van Nederland