Eten & Drinken

Mosterdsoep met kaasbitterballen

Zet topchef Dick Middelweerd  en levensgenieter en hobbykok  Guus Meeuwis samen in de keuken en je krijgt een fantastische mix van culinaire hoogstandjes en gewoon heel erg lekker…

Voor-/lunchgerecht

4 personen 60 min. + 2 uur wachttijd

Bitterballen (12-15 stuks): 2 sjalotten * 125 g boter * 250 g bloem * 100 ml La Trappe of ander donker bier * 400 ml kippenbouillon * 250 g oude kaas *  2 takjes peterselie *  arachideolie, om in te frituren * 4 eieren * 250 g paneermeel

Soep: 250 g knolselderij * 1 ui * 4 tenen knoflook * 250 g champignons * 1 takje tijm * 1 takje rozemarijn * 50 g boter * 50 g bloem 

Bitterballen:  Verhit de boter en fruit hierin de versnipperde sjalotten. Voeg in één keer 150 gram van de bloem al roerend toe en laat circa 4 minuten garen. Blus af met het bier en schenk de kippenbouillon erbij. Verwarm op laag vuur en blijf roeren tot er een gladde, gebonden ragout ontstaat. Laat 10-15 minuten zachtjes koken. Snijd de kaas in blokjes en hak de peterselie fijn. Roer de kaas en de peterselie door de ragout en neem de pan van het vuur. Schenk de ragout in een ondiepe schaal, laat afkoelen en minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 

Soep: Schil de knolselderij en snij in blokjes. Snipper de ui en de knoflook. Snij de champignons in grove stukken. Ris de blaadjes van de tijm en de naaldjes van de rozemarijn. Verhit een soeppan en smelt hierin de boter. Voeg de knolselderij, ui, knoflook, champignons, tijm en rozemarijn toe en laat even stoven. Roer de bloem erdoor en laat dit circa 10 minuten garen. Voeg de koude bouillon toe, roer goed door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer en roer de room en het bier erdoor. Schenk de soep door een zeef en roer de mosterd erdoorheen.

Verhit voor de bitterballen de arachideolie in de frituurpan tot 180 °C. Vorm van de ragout met bebloemde handen ballen van 4 cm doorsnede. Klop de eieren los. Strooi de resterende bloem  en het paneermeel in twee afzonderlijke schalen. Haal de ballen eerst door de bloem, vervolgens door het ei en ten slotte door het paneermeel. Frituur ze in porties goudbruin en gaar. Warm de soep op en serveer met de bitterballen.

Alle recepten komen uit Het Lekkerste van Guus & Dick € 24,99


Gewoon het leukste blad van Nederland