100%NL Magazine chefkok
Delen

5 tips om je kerstdiner te bereiden als een echte Michelin chefkok

Het is altijd gezellig om tijdens de kerstdagen met vrienden en familie rond de tafel te genieten van een heerlijk kerstdiner. Maar als jij de aangewezen persoon bent om het diner te bereiden, kan het nog wel eens een stressvolle beleving zijn. Daarom hebben wij wat tips van echte chefkoks voor je op een rijtje gezet; met deze tips en trucs maak jij een heerlijk kerstdiner klaar zonder stress!

Kracht van herhaling

Kerst brengt toch altijd wat extra spanning met zich mee, dus zorg voor minder stress door iets te koken wat je al eerder gemaakt hebt. Zo weet je zeker van je eigen kunnen en neem je geen onnodige risico’s. Kijk ook wat je in de voorbereiding kunt doen: een aantal dingen kun je al een paar dagen van tevoren maken, zoals sauzen en vullingen. Zo kun je met met kerst ook lekker aan tafel zitten en heb je minimale tijd nodig in de keuken. Tip: langzaam gegaard vlees of gevogelte is heerlijk en makkelijk. Zet je kalkoen de nacht van tevoren in de oven op maximaal 80 graden Celsius. Dan kan het de hele nacht blijven garen en heb je de dag erna je handen vrij.

Lichte gerechten

Mensen eten ontzettend veel met de kerstdagen. Het is belangrijk dat je kerstmenu bestaat uit lichte gerechten die goed verteerbaar zijn, zodat gasten niet na eerste kerstdag al vol zitten. Maar zorg dat er wel echt een gerecht op tafel staat, geen half leeg bord;daar wordt niemand blij van.

Lees het recept

Soms ben je zo enthousiast dat je meteen in het diepe springt zonder goed door te nemen wat je moet doen. Niet slim! Lees altijd eerst het recept, dit voorkomt dat je halverwege erachter komt dat je cakemeel nog een uur moet rijzen of dat je een pan mist. Daarnaast is het belangrijk om je aan de hoeveelheden te houden. Lap je deze aan je laars en meet je naar eigen inzicht? Dan is de kans groot dat je luchtige cake verandert in een stuk rubber of je cupcake maar niet omhoog komt.

Een hete pan

Gebruik bij het baken en braden 50% boter en 50% olie. Boter zorgt namelijk voor een rijke smaak, terwijl de olijfolie ervoor zorgt dat de pan heter kan worden zonder dat het eten aanbrandt.

Een hete pan geeft je vlees een lekker krokante laag, maar bak nooit bevroren vlees in een hete pan. Je vlees wordt dan aan de buitenkant heel snel bruin, terwijl het aan de binnenkant nog rauw is. Laat het vlees daarom altijd eerst ontdooien. Als je vlees uit de oven of pan komt, zet dan niet meteen je mes erin, anders gaan alle vleessappen meteen verloren. Laat het stuk vlees eerst vijf minuten rusten onder een stuk aluminiumfolie. Dat doet wonderen.

Droge groenten

Staat er een wokmaaltijd op het menu? Zorg er dan voor dat je groenten droog zijn. Als ze te nat zijn wordt het namelijk een papje in plaats van een knapperig gerecht. Dep de groenten eventueel droog met een keukenpapiertje na het wassen.

Koken met een echte chef

Wil jij leren koken net als een echte chef? Loop dan een dagje mee in een echt restaurant onder leiding van een professionele chef, met de Cooqing-voucher!

Voor maar € 89 kun je iemand een geweldige kookervaring kado doen deze feestdagen! Maar ook voor degenen die het kado gegeven hebben is er genoeg te genieten, want zij mogen van het eindresultaat proeven!  Vind jouw Cooqing-voucher op www.cooqing.nl en geef iemand deze speciale dag om nooit te vergeten!

Bron: vrouw.nl, libelle | Beeld: iStock

Delen