100%NL Magazine

9 van de 10 mensen kan deze gerechten niet goed uitspreken. Jij wel?

Soms heb je wel eens van die gerechten op een menukaart staan, die jou bij het bestellen bijna laten struikelen over de uitspraak ervan. Niet zo gek natuurlijk, want veel Nederlandse gerechten vinden hun oorsprong in de Franse en Italiaanse keuken. En dan heb je ook nog de super populaire superfoods... Dan kun je natuurlijk ook niet overal de juiste uitspraak van weten. Wel benieuwd naar de juiste uitspraak? Lees dan snel verder! Zo weet jij de eerstvolgende keer hoe jij dat moeilijke gerecht correct uitspreekt, en maak jij gegarandeerd een goede indruk op jouw tafelgezelschap.

Beignet

Nee je spreekt dit overheerlijke franse broodje niet uit als Begnet, maar als Ben-jee, mét de klemtoon op de laatste lettergreep!

Bouillabaisse

Deze overheerlijke vissoep spreek je simpelweg uit als Boe-ja-bes.

Bruschetta

Broesjetta? Nee het is broesketta! Lekker laten knallen die k!

Ceviche

Ook bij het lezen van dit gerecht ervaren de meeste wat moeite om dit uit te spreken, maar het is seevietsjee.

Coq au vin

Het is geen kok au vin maar Cok-ooo-ven. Probeer een frans accentje toe te voegen voor die extra touch!

Hors-d’oevres

We snappen dat dit vaak verkeerd wordt uitgesproken, omdat het gewoon een lastig woord is. Maar de correcte benaming hiervoor is Awr durv.

Hummus

Hummus is tegenwoordig helemaal hip! Maar wordt nog steeds vaak uitgesproken als huh-mus. Huh-mus bestaat niet, het is hoe-moes!

Niçoise

Deze salade van vis, groenten en ei spreek je uit met een nie-swaazh. Een mooi accentje erbij wordt zeker gewaardeerd!

Paella

Paelja klinkt de meeste mensen bekend in de oren. Maar dit gerecht moet worden uitgesproken als paaeeja. De ‘l’wordt namelijk een ‘j.

Prosciutto

Proo-sjoet-too. De moeilijke naam voor parmaham.

Quinoa

Kienoaaa. Deze superfood wordt tegenwoordig veel gegeten maar je spreekt deze plantsoort dus uit als kienwah. Ook even die kien benadrukken voor een perfecte uitspraak.

Tabouleh

Deze salade wordt ook geschreven als taboelé, waardoor de uitspraak gemakkelijker wordt gemaakt. Je spreekt dit dus uit als ta-boe-lee.

Bron: HarpersBazaar l Beeld: Istock,