Goed nieuws! Van deze kaassoorten kom je helemaal niet aan

Goed nieuws! Van deze kaassoorten kom je helemaal niet aan

Als het aan ons ligt, bedekken we alles met kaas. Maar na al die lekkernijen tijdens de feestdagen is het misschien beter om onze goede voornemens te volgen en rustig aan te doen met ons dieet. Maar om af te vallen hoef je niet per se alle kaas te laten liggen, want er zijn verscheidene kazen die je gewoon veilig kunt eten!

Kaas is inderdaad een vetrijk product, maar er zitten ook gezonde voedingsstoffen in. Naast eiwitten, zit er in kaas ook calcium, magnesium, kalium, zink en fosfor. Daarnaast zit in het melkvet in kaas ook vitamine A en een klein beetje vitamine D en B! Laat de hoge vetpercentages je niet afschrikken, want van de volgende kazen kun je veilig en gezond van snoepen:

Jonge Kaas

Wil je afvallen? Ga dan voor jonge kaas, want in oude kaas zit het meeste vet. Dat is de eerste tip. Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoe veel je eet.

Geitenkaas

Ondanks het redelijke vetgehalte in geitenkaas, zitten er meer vitamines in en kan je lichaam het beter verteren. Dus mix deze gerust door je lunch of diner!

Feta

Echte feta is meestal gemaakt van schapen-of geitenmelk en geconserveerd in een zoutoplossing. Deze kaas bevat veel calcium, B12 vitamine, vitamine D en aminozuren. Een iets gezondere vervanger van oude kaas, dus. Feta heeft wel vaak verschillende hoeveelheden calorieën, dus daar moet je wel even op letten.

Parmezaanse kaas

In twee eetlepels Parmezaanse kaas zitten maar veertig calorieën. Met mate is er dus helemaal niks mis mee!

Mozzarella

Gemiddeld bevat mozzarella 18 gram vet per 100 gram kaas. Een goede keuze als je veel kaas in een gerecht moet gebruiken, zoals lasagne. Deze Italiaanse kaas is relatief mager en minder zout. Mozzarella is gemaakt van koe- of buffelmelk, en beiden hebben verschillende vitaminen en mineralen en hebben een verschillend effect op je gezondheid. Buffelmelkmozarella bevat meer gezonde vetten, vitamine A en minder cholesterol. Koemelkmozarella bevat meer kalium en catoreen.

Hüttenkase

Hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd, is een heel jonge kaassoort die uit losse korreltjes stremsel bestaat. Van alle soorten kaas bevat deze het minste vet. Het heeft een frisse, licht zurige smaak die zowel bij hartige als bij zoete gerechten past. Probeer het uit!

 

Bron: Beautify | Beeld: iStock