Mooi & Mode

Hoe bewust ben jij?

Bewust’ is het woord van de 21ste eeuw. We zorgen voor ons lijf. Houden het milieu in de gaten. Letten erop dat we niet te veel geld uitgeven en dat we goed zijn voor de mensen om ons heen. En dat valt best makkelijk te organiseren!

Heb je(zelf) lief
Alles is een spiegel van jezelf. Wie goed doet, goed ontmoet en als je jezelf niet leuk vindt… gaat een ander dat waarschijnlijk ook niet vinden. Kortom, als jij naar de wereld lacht, lacht de wereld ook naar jou!


Wat je van ver haalt?
Qua eten haal je de meeste milieuwinst als je af en toe vlees laat staan. De gehele vlees-industrie zorgt voor 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen. Wat ook helpt, is om voor eten te kiezen dat niet met het vliegtuig of de boot is gekomen. Daarmee beknibbel je ook op de CO2-uitstoot. Een piepklein beetje, maar toch!

Seizoen doen
Groenten die in verwarmde kassen zijn geteeld, hebben een hoge CO2-uitstoot. De uitstoot van kasgroenten kan oplopen tot meer dan 10 kg CO2-eq/kg. Dat klinkt ingewikkeld, en is best veel. Seizoensgroenten van de Hollandse volle grond hebben minder dan 0,5 kg CO2-eq/kg.

Bio-logisch!
Producten met het EKO-keurmerk, zijn milieuvriendelijk geteeld, uitgaande van natuurlijke processen. Milieubelastende producten als kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen worden niet gebruikt. Kost vaak een beetje (meer), maar dan heb je ook wat!

Maat houden
In een gemiddeld Nederlands huishouden verdwijnt ongeveer tien procent van het gekochte voedsel onnodig in de vuilnisbak. Dat is tussen de 44 en 60 kilo per persoon per jaar à ongeveer 125 euro in totaal. Kun je bewust heel veel leuke spulletjes voor kopen!

Als water
Hoe meer water we gewoon laten weglopen, hoe meer energie er verkwist wordt en hoe meer chemische producten gebruikt worden om dit water terug te zuiveren. Dus draai de kraan dicht tijdens het poetsen en stel een klok in voor het douchen.

Knop om!
Leer ook de kinderen om het licht uit te zetten als het niet aan hoeft te zijn. En laat ze weten dat de laders van gsm's, iPods ook energie verspillen als je ze niet gebruikt. Dat kan een flink zakcentje opleveren!

Ja / Nee
Bij de gemeente kun je de gratis stickers ophalen voor op de brievenbus. Met NEE-NEE krijg je geen reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen en bespaar je op jouw manier op papier. Met NEE-JA krijg je alles wel in de bus. En geen paniek: in beide gevallen wordt 100%NL Magazine gewoon bezorgd!

Recycleer 
Plastic flessen, glas en papier brengen we natuurlijk allemaal al lang naar de daarvoor bestemde bakken. Maar kleding, speelgoed en huisraad wordt nog vaak bij het oud vuil gezet, terwijl ze daar bij de Kringloop Winkels vaak heel erg blij mee zijn!

Loopje nemen
Minimaal vijf dagen in de week, 30 minuten matig intensief bewegen, is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB). Daaronder vallen ook activiteiten als traplopen of op de fiets naar de buurtsuper. Als je jonger bent dan 18, dan is dat 60 minuten per dag.

Adem in… adem uit
Kijk om je heen, leef in het nu en pluk de dag. Mindfulness betekent achtzaamheid en is een Engelse uitdrukking waarvan de oorsprong in het boeddhisme ligt. Simpelweg komt het erop neer dat je echt alles wat je doet, heel erg bewust doet! 


Gewoon het leukste blad van Nederland