Algemeen

Hoera! Het is de Internationale dag van de Baard. Dit wist je nog niet over baarden.

Baardgroei: Je hebt het of je hebt het niet. Heb je het wel, dan heb je geluk, want vandaag staat helemaal in het teken van jouw gezichtsbeharing! De een vindt het stoer, mannelijk of aantrekkelijk. De ander lelijk, ouderwets of vervelend bij het zoenen. Hoe dan ook, dit zijn de belangrijkste baardfeitjes voor je op een rijtje.

1. Baarden groeien overdag sneller dan 's avonds

Dit komt doordat je overdag vitamine D opneemt uit zonlicht. Dit stimuleert de aanmaak van Testosteron, het hormoon dat zorgt voor baardgroei. Hierdoor groeien baarden in de zomermaanden ook sneller dan in de winter! Wil je je baard laten staan? Zorg er dan voor dat je meer vitamine D binnen krijgt. 

2. De angst voor baarden staat bekend als Pogonofobie

Voor bijna alle dingen bestaat wel een fobie en baarden zijn geen uitzondering. Als de afkeer voor baarden zo groot is dat je er bang van wordt, ben je pogonofoob. 

 

 

3. De gemiddelde baard groeit ongeveer 1 centimeter per maand.

Wil je net zo'n baard als Vader Abraham? Dan moet je nog even geduld hebben. 

4.Een baard kan de klachten van hooikoorts verlichten 

In het hooikoortsseizoen hangen de pollen overal in de lucht. Als je hier allergisch voor bent, heb je hooikoorts. Een baard kan de pollen opvangen, waardoor ze minder gemakkelijk in je luchtwegen en ogen komen.

5.Mannen die geen baard kunnen laten staan, worden minder vaak kaal!

Lukt het je niet om een baard te laten staan, hoe hard je het ook probeert? Niet getreurd, dit betekent dat het minder waarschijnlijk is dat je haar uitvalt. Mensen met weinig of geen baardgroei hebben minder dihydrotestosteron. Dit is het hormoon dat naast baardgroei ook zorgt voor kaalheid. Geen haar op je gezicht, maar wel op je hoofd!


Gewoon het leukste blad van Nederland