Mooi & Mode

Styliste Danie Bles: ‘Trek die kledingkast leeg, detox ’m!’

Al jaren werkt Danie Bles als styliste van heel veel bekende Nederlanders. Met een vader met een eigen agentschap met verschillende modemerken en een moeder in de confectie, is het haar met de paplepel ingegoten. En dat gebruikt ze nu om ook anderen een eigen stijl te laten ontwikkelen.

Zomertrend

“De tailleriem heb ik heel veel op de catwalk voorbij zien komen. Mijn persoonlijke favoriet in dat opzicht was de show van Philosophy. Daar zag je al die dubbele riempjes en heel veel roezel rokken. Ik kreeg er echt zo’n ouderwets Madonna gevoel bij, waanzinnig leuk.”

Afknapper

“Ik kijk alleen naar wat ik leuk vind. Ik hou heel erg van bohemien en rock-’n-roll, dus dat pak ik er altijd uit. En waar ik ook gek op ben als de zon weer tevoorschijn komt, is dat Zuid-Franse gevoel: lichtblauwe/witte overhemden, broderie, zijde. De totale tegenhang van al dat boho, laagjes- en cowboygevoel.”

Minder is meer

“Lastig, ik ben het er wel mee eens, maar ik hou wel van een rijkheid in stof. En van hele mooie en goede accessoires, omdat dat een look compleet maakt. Je moet met accessoires altijd goed kijken of het iets toevoegt, of juist niet. Dat is het belangrijkste.”

Basis

“Die moet op orde zijn. Een goede spijkerbroek, een mocassin, een mooi laarsje, een blazer en een overhemd. Als jij een goede jeans combineert met een T-shirtje en een blazer, dan zie je er goed uit. Verander alleen je schoen van een dagschoen tot een pump en je hebt je al omgekleed voor de avond. Dat kun je pimpen met een ketting of een shawl. Een zijden blouse in plaats van het T-shirt. Pas als je je eigen stijl heel goed kent, kun je gaan variëren. En pak je de trends zo mee dat het weer je eigen look wordt.” 

Detox

“Een andere tip is dat je je kledingkast leeg trekt. Detox je kast. Hang op een leeg rek de items die je al hebt. Pak er dan uit welke je nog echt draagt. Probeer met díe items 7 sets te maken die je van maandag tot en met zondag kunt dragen. Je zal tot de conclusie komen dat je een riempje, tas, schoen of misschien nog een shirtje mist.” 

Missers

“Te kleine kleren. Dát en wat ik ook echt heel Nederlands vind: we gaan naar Ibiza en we kopen cowboylaarzen en een strokenrok... Daar word je niet bohemien van. Dat ben je of ben je niet. Dat kun je niet kopen. En bij de man, versleten schoenen, verkeerde riem en een te hoog boord bij de riem.”

Inspiratie 

“Ik reis veel, maar voor mij zit inspiratie ook dichter bij huis. In Amsterdam heb je fantastische musea; het Stedelijk, Van Gogh. Exposities in de kunsthal van Rotterdam. Maar ook op Schiphol, in een bootje door de grachten of op het schoolplein van de kinderen doe ik inspiratie op.”

Budgettip

“Breng wat je niet meer draagt naar de tweedehands winkel of het goede doel. Ik geloof in een opgeruimde kast om te weten wie je bent en waar je van houdt. Als je goed weet wat je hebt hangen, maak je betere keuzes en heb je minder miskopen.” 

Dit artikel komt uit de januari/februari editie van 100%NL Magazine. Los nummer bestellen? Klik hier


Gewoon het leukste blad van Nederland