Ben jij ook zo’n fan van series als The Bridge & Sorjonen?

Ben jij ook zo’n fan van series als The Bridge & Sorjonen?

Kom dan van die bank af, hier móet je heen!

Lang dachten we dat die Scandinavische seriehype snel weer zou overwaaien. Maar niets van dat: The Killing en Borgen hebben waardige opvolgers gekregen en The Bridge is nog steeds een enorme Netflix-hit. Zin in een originele citytrip? Bezoek dan een van deze Scandinavische mørdsteden.

Lappeenranta (Finland)
Bekend van: Sorjonen (2016)

Het is wat met die grenssteden. Ook Lappeenranta zucht onder de misdaad. Gelukkig heeft het Finse plaatsje toprechercheur Kari Sorjonen om alle duistere zaakjes te klaren. Volgens de makers heeft de Netflix-misdaadserie Sorjonen twee hoofdrolspelers: de naamgever én Lappeenranta. Het is een echte vakantiestad, idyllisch gelegen aan het Saimaa-meer, vlakbij de grens met Rusland. In de zomer komen Finnen hier om te zeilen en te zwemmen, in de winter om te langlaufen, eindeloos te schaatsen (Saimaa is een van de grootste meren van Europa) en om ritjes te maken met rendiersleeën (echt waar). Uiteraard is er ook een kuuroord, want een Finse vakantiebestemming zonder sauna is geen vakantiebestemming. Verder is er nog de grote houten Lappe-kerk uit 1794. En o ja, ook leuk: ieder jaar wordt naast de haven het grootste zandkasteel ter wereld gebouwd.

Malmö (Zweden)
Bekend van: The Bridge

‘Saga Norén, länskrim Malmö’. Fans van The Bridge kunnen de zin dromen. De even geniale als merkwaardige Zweedse rechercheur Norén steelt al vier seizoenen de harten van Europese crimifans. Haar avontuur begon in 2011 met een lijk op de Öresundbrug, op de grens tussen Denemarken en Zweden. Die brug, waar de serie zijn naam aan heeft ontleend, is de enige toeristische trekpleister. Voor de rest speelt The Bridge zich vooral af op de meest duistere plekken die je maar kunt bedenken. Daar balen ze stiekem best van in Malmö, want de Zweedse stad heeft een hoop moois om te laten zien. Vooral liefhebbers van moderne architectuur kunnen hun hart ophalen. Aan de Turning Torso bijvoorbeeld, een wolkenkrabber die oogt alsof hij om zijn as gedraaid is. Vanaf het gebouw kijk je uit op Västra Hamnen, het oude havengebied dat is omgeturnd tot een moderne hippe stadswijk. In het oude centrum is het centrale plein Lilla Torg een favoriet, vooral bij uitgaanspubliek. De makers van The Bridge hebben gelijk: het is maar beter om zo’n plek gezellig en moordvrij te houden.

Waar is dat?
Wil je weten waar jouw andere favoriete Scandinavische series zijn opgenomen? Komen ze…

Acquitted/Frikjent (Noorwegen): Årdal, Lærdal
Dicte (2013, Denemarken): Aarhus
Millennium (2010, Zweden): o.a. Stockholm, Gnesta
Occupied/Okkupert (2015, Noorwegen): Oslo, Bergen
Pippi Langkous (1969, Zweden): o.a. Røros (N), Gotland
Rita (2012, Denemarken): Seeland
Thicker Than Water (2014, Zweden): Fasta Åland
Wallander (2005, Zweden): Ystad