100%NL Magazine brood
Delen

Voor eens en altijd: boter of halvarine op brood?

Sta jij weleens stil bij wat je dagelijks op je brood smeert? Margarines en boter lijken misschien op elkaar, maar er zitten grote verschillen tussen. Stond vroeger een bepaald merk op tafel, dan is de kans groot dat je dat nog steeds gebruikt. En toch is het slim om stil te staan bij wat je onder je beleg smeert.

Wij Nederlanders zijn echte broodeters. Per jaar eten we zo’n 50 kilo brood per persoon, dat is ongeveer vier sneetjes per dag. We zijn steeds kritischer als het aankomt op het type brood en beleg dat we eten. Maar heb je wel eens nagedacht over wat je onder je beleg smeert? Wist je bijvoorbeeld dat halvarine veel minder vet is dan roomboter? En dat steeds meer halvarine of margarines 100% plantaardig zijn?

Wist je dat…

  • Margarine minstens 80% vet bevat en halvarine circa 40%? Hoewel de term margarine vaak gebruikt wordt, smeren de meeste mensen halvarine op brood. Margarine wordt veelal gebruikt voor bakken en braden.
  • Halvarine op brood veel minder vet bevat dan roomboter? Bovendien is de verhouding tussen verzadigd en onverzadigd vet gunstiger bij halvarine.
  • 100% plantaardige halvarine een bewuste keuze zijn? Omdat ze geen melk bevatten, is de hoeveelheid CO₂ die vrijkomt bij de productie lager dan bij roomboter.
  • Margarine 150 jaar geleden is uitgevonden door de Franse scheikundige Hippolyte Mège-Mouriès?
  • Je halvarine niet kunt gebruiken om te koken? Hiervoor heb je margarine in een fles of pakje nodig.

In Nederland worden vitamine A en D toegevoegd aan halvarine en margarines. Dat zijn belangrijke stoffen voor je lichaam, zeker voor kinderen. Vitamine D draagt bij aan de ontwikkeling van je immuunsysteem, botten en tanden. Sommige producten voor op brood bevatten ook veel Omega 3. Omega 3 is een groep essentiële onverzadigde vetzuren, en is goed voor het hart. Kortom: er zijn veel verschillen! Met een kuipje van Gouda’s Glorie zit je altijd goed! Maar welk kuipje past bij jou?

Volle Pond

100% plantaardig
Bron van gezonde Omega 3 vetzuren
Lekker romig en vol van smaak, maar minder vet dan roomboter
Ideaal voor wie van verwenmomenten houdt: lekker op versgebakken brood, met huisgemaakte jam etc.

100%NL Magazine Gouda Glorie

Halvarine

100% plantaardig
Bron van gezonde Omega 3 vetzuren
Bron van vitamine A en D
Boordevol bouwstoffen, perfect bij het ontbijt voor een goede start van de dag
Met slechts 39% vet een bewuste keuze voor jou en je gezin

Zonne Pond

100% plantaardig
Bron van vitamine A en D
De enige echte zonnebloemhalvarine van Nederland
Al het goede van zonnebloemolie voor een fit en actief leven

Lichtste Pondje

100% plantaardig
Slechts 20% vet, de ‘meest light’ spread van Nederland
Voor wie bewust bezig is met gezond eten, sporten en/of afvallen
Bron van 7 vitaminen, een ideale basis van een bewust low-fat dieet

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gouda's Glorie

Delen