Wonen & Leven

In het teken van dierendag: 10 leuke weetjes over dieren!

Waarom vieren we eigenlijk dierendag? De reden dat 4 oktober in het teken staat van alle dieren heeft te maken met de heilige Franciscus van Assisi. De katholieke geestelijke richtte zich namelijk niet alleen op mensen, maar ook op dieren. Hij vond dat zowel mensen als dieren gelijk zijn. De heilige Franciscus stierf op 4 oktober 1226. In 1929 werd de sterfdag van de trouwe dierenbeschermer Franciscus van Assisi uitgeroepen tot Internationale Dierendag!

Verwen je huisdieren daarom vandaag even wat meer dan normaal! We hebben voor jullie ook nog een paar interessante weetjes over dieren op een rijtje gezet.   

1. Dolfijnen hebben namen voor elkaar. Ze roepen elkaar aan de hand van fluitsignalen.

2. Eekhoorntjes zijn dol op nootjes! Ze begraven de nootjes om ze vervolgens later weer op te graven. Laten veel eekhoorns dit nou ook vaak vergeten! Deze vergeten nootjes zorgen ervoor dat er elk jaar miljoenen nieuwe bomen groeien in de natuur!

3. Zeeotters slapen in het water waar je gemakkelijk van elkaar kan wegdrijven. Om dit te voorkomen houden ze tijdens het slapen elkaars pootjes vast.

4. Er bestaat een dier dat in feite onsterfelijk is. De kwalsoort Turritopsis Nutricula kan zijn cellen steeds opnieuw vernieuwen om zo terug te gaan naar de eerste levensfase. Natuurlijk kunnen ze wel worden opgegeten door andere dieren…

5. Als koeien luisteren naar rustgevende muziek produceren ze over het algemeen meer melk!

6. Een tong van een blauwe vinvis kan wel 3600 kilo wegen!

7. Paarden communiceren met elkaar via gezichtsuitdrukkingen. Er zijn al 17 soorten gezichtsuitdrukkingen van paarden geïdentificeerd. 

8. Een brulaap kan zo hard roepen dat je het van een afstand van 5 kilometer zelfs kan horen. Ze behoren dan ook tot een van de luidste landdieren ter wereld.

9. Mannelijke ezelspinguïns doen vrouwtjes een aanzoek doormiddel van een kiezelsteen. Ze zoeken de mooiste steen uit die vervolgens door het vrouwtje moet worden geaccepteerd. 

10. Een hond kan wel 100.000 keer beter ruiken dan een mens!

 


Gewoon het leukste blad van Nederland