Wonen & Leven

Dit is dus waarom katten altijd op je spullen gaan liggen!

Katten zijn soms hele rare wezens. Als kattenliefhebber ben je er natuurlijk aan gewend dat jouw kat zich maar wat graag nestelt op een van jouw spullen. Als je bijvoorbeeld net de krant aan het lezen bent, besluit jouw kat dat dit dé perfecte plek is voor een dutje. Naast dat het soms heel irritant kan zijn, is het ook best raar. Waarom zou je kat dit steeds doen?

Uit een onderzoek van Hello Giggles bleek dat katten verschillende redenen hebben om op jouw spullen te gaan liggen.

Ze willen graag je aandacht.

Katten willen het liefst de hele dag jouw aandacht en katten weten dat ze door in de weg te zitten ontzettend veel aandacht krijgen! Want hoe vervelend het ook is als je kat nog weer eens in de weg zit; je geeft ze uiteindelijk toch wel een aai over de bol.

Ze proberen warm te blijven

Katten proberen vaak een temperatuur aan te houden van 38,9 °C en doen dit door op jouw net gebruikte spullen te gaan liggen. Denk bijvoorbeeld aan je bed waar je net in hebt geslapen, of aan je laptop die je net hebt gebruikt. Katten zijn zeker niet dom!

De spullen ruiken naar jou

Katten houden van hun baasjes. Ook al uiten ze dit niet op een net zo enthousiaste manier als honden! Daarom willen ze ook het liefst liggen op spullen die ruiken naar hun baasje. Ook voelen katten zich het meest veilig en op hun gemak als ze in de buurt zijn van spullen die naar hun baasje ruiken. 

Territoriaal gedrag

Katten willen graag hun territorium afbakenen. Door ergens te gaan liggen (bijvoorbeeld op jouw spullen) claimen ze als het ware hun plekje in het huis. Vaak liggen ze erg hoog, bijvoorbeeld op de keukentafel, zodat ze overzicht hebben in het huis.

Bron: Libelle | Beeld: Istock

Gewoon het leukste blad van Nederland