Wonen & Leven

Dit is waarom een 4-daagse werkweek beter is voor iedereen!

Ben jij op donderdag ook altijd al toe aan weekend? Het idee om een werkweek van vier dagen in te voeren is zeker niet nieuw. Al jaren wordt door velen gepleit om de werkweek te verkorten van vijf dagen naar vier. Een kortere werkweek zou meerdere voordelen hebben en zorgen voor een betere maatschappij. Een vaste columnist van de Britse krant The Guardian is het hier ook zeker mee eens. Zijn column stond namelijk in het teken van de 4-daagse werkweek. Lees hieronder de vijf redenen waarom we massaal allemaal vier dagen moeten gaan werken in plaats van vijf.

1. Het is goed voor je gezondheid
Nederlanders werken gemiddeld 40,5 uur per week wat vaak hoge werkdruk in de hand helpt. Dit kan weer leiden tot veel stress en verschillende gezondheidsklachten. Een werkweek van vier dagen kan ervoor zorgen dat mensen veel minder stress ervaren en een betere gezondheid eraan over houden.

2. Je wordt gelukkiger
Met een weekend van drie dagen ga je meer ontspannen door het leven. Je hebt meer vrije tijd om dingen te ondernemen en meer tijd door te brengen met vrienden en familie. Dit zorgt er op z’n beurt weer voor dat mensen gelukkiger zijn en minder stress ervaren.

3. Het is beter voor het milieu
Een kortere werkweek is ook beter voor het milieu. Minder stress en haast kan ervoor zorgen dat mensen misschien eerder de fiets pakken dan de auto. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk per inwoner veel kleiner en dat is beter voor het milieu. Mensen nemen andere keuzes en hebben minder gemakzucht.

4. Meer gendergelijkheid
Een kortere werkweek kan ervoor zorgen dat er meer gelijkwaardigheid is tussen mannen en vrouwen op het gebied van huishoudelijke taken. Vrouwen verrichten over het algemeen meer huishoudelijk werk dan mannen op dit moment, maar dit kan drastisch veranderen als men drie dagen vrij heeft. Doordat mannen en ook vrouwen meer tijd hebben, kunnen huishoudelijke taken eerlijker worden verdeeld.

5. Eerlijke verdeling van werkuren
Als een vierdaagse werkweek wordt ingevoerd, kunnen mensen niet evenveel werk verrichten als voorheen. Hierdoor moeten er meer mensen worden aangenomen. Op deze manier gaat de werkloosheid omlaag wat bevorderlijk is voor de economie.

Dus een kortere werkweek is goed voor het milieu, je gezondheid, gendergelijkheid, ons gezinsleven en de economie. Als het aan ons ligt wordt het vandaag nog ingevoerd!


Gewoon het leukste blad van Nederland