Wonen & Leven

Dit zijn de minst stressvolle steden!

Een onderzoek van Zipjet, een internationaal technologiebedrijf, heeft bepaald welke factoren stress verhogend zijn voor mensen. Factoren zoals verkeer, schulden, vervuiling, werkloosheid en het aantal zonuren zijn een aantal van deze factoren die stress veroorzaken. Aan de hand van meerdere factoren heeft het bedrijf vastgesteld hoe stressvol verschillende steden zijn over de hele wereld.

De minst stressvolle stad van de wereld ligt in Duitsland en dat is: Stuttgart. Mensen in deze stad hebben een hoge koopkracht, mannen en vrouwen zijn gelijk en mensen hebben een goede mentale gezondheid. Op alle factoren scoort deze stad vrijwel heel goed, behalve op geluidsoverlast.

Rotterdam en Amsterdam werden ook meegenomen in het onderzoek. De steden scoren echter wat aan de lage kant. Amsterdam staat op een schamele plaats 30 en Rotterdam staat nog lager namelijk op plaats 44. De steden scoren vooral slecht op, hoe kan het ook anders, zonuren. Daarnaast is er veel geluidsoverlast in de steden en veel lichtoverlast. De steden scoorden daarentegen wel weer hoog op fysieke gezondheid, gelijkheid voor mannen en vrouwen en gelijkheid op basis van nationaliteit. 

De top tien minst stressvolle steden ziet er als volgt uit:

1.Stuttgart, Duitsland
2.Luxemburg, Luxemburg
3.Hannover, Duitsland
4.Bren, Zwitserland
5.München, Duitsland
6.Bordeaux, Frankrijk
7.Edinburgh, Verenigd Koninkrijk
8.Sydney, Australië
9.Graz, Oostenrijk
10.Hamburg, Duitsland

Zoals je ziet domineren de Duitse steden de top tien. In Duitsland heeft de bevolking dus weinig last van stress. Hoewel de Nederlandse steden op bijna alle factoren heel goed scoren, schijnt de zon in ons landje gewoon te weinig. Desalniettemin hoeven we ons geen zorgen te maken dat we te veel stress ervaren door te weinig vitamine d van de zon, want die krijgen we binnen door veel kaas en vette vis te eten. Als kaaskoppen en haringliefhebbers is dat voor ons geen probleem.


Gewoon het leukste blad van Nederland