Wonen & Leven

Brushlettering met Carla Kamphuis – 5 tips

Je hebt het vast wel eens gezien op krijtborden in hippe broodjeswinkels, in lijstjes of op posters in interieurwinkels; handgeschreven teksten in sierlijke letters, waarvan je denkt: dit wil ik ook leren! Brushlettering artist Carla Kamphuis geeft je wat tips en een stappenplan. 

"Brushlettering lijkt op kalligrafie, het ouderwetse schoonschrijven", vertelt Carla. "Een verschil: brushlettering is vrijer en draait meer om eigen creativiteit. Noem het een moderne versie van kalligrafie. Deed je dat vroeger met kroontjespennen en penselen, inkt en verf. Voor brushkalligrafie gebruik je een speciale brushpen. Brush betekent penseel”, vertelt Carla. “Een brushpen is dus letterlijk een penseelpen.”

"De basistechniek is heel simpel. Je schrijft naar boven dun, naar beneden dik", zegt Carla. Vooral die overgang van dik naar dun in één vloeiende beweging vinden mensen moeilijk, weet zij. Maar dat hoeft helemaal niet: "Veel letters zijn een samenstelsel van vormen, zoals boogjes of lusjes. Een ‘h’ is een bovenlus met een boogje. Een ‘g’ bestaat uit een ronde vorm, de letter ‘o’ en een onderlus. Misschien is de ‘o’ wel de lastigste letter, omdat die zo rond is."

Hele woorden schrijft Carla ook niet in één keer. "Schrijven met een brushpen gaat niet om snel, snel, snel. Je moet er de tijd voor nemen. Het is even jij en je stift. Samen weg van de wereld. Je maakt letter voor letter langzaam je hoofd leeg. Pas dan gaat het steeds beter."

Brushlettering stappenplan

  1. Brushpen kopen: Kies net zoals Carla voor een edding 1340.
  2. Papier kiezen: Kopieerpapier is niet goed voor je stift. Dat is vaak te stroef en daardoor gaat je penseel sneller kapot. Kies daarom voor glad papier.
  3. Basisgreep: Houd de stift niet rechtop, maar in een hoek van ongeveer 45 graden.
  4. Basistechnieken: Oefen je penstreken met dunnere en dikke boogjes en lijntjes.
  5. Schrijf niet recht maar rond: Denk aan die ouderwetse schoonschriftletter, rond en sierlijk.

Kleur! Brushlettering voor iedereen. Handboek en oefenschrift. Carla Kamphuis. Kosmos Uitgevers. Verschijnt in september 2017.
De edding 1340 brushpen is o.a. verkrijgbaar bij Pipoos, Bruna, The Read Shop en Bol.com.


Gewoon het leukste blad van Nederland