Wonen & Leven

Hoe vaak per dag poepen is eigenlijk normaal?

Poep, ontlasting of een grote boodschap. Hoe we het ook noemen, mensen beginnen vaak gelijk te gniffelen als we het over dit onderwerp hebben. Toch is een goede stoelgang heel belangrijk. Obstipatie is namelijk wel het laatste waar je op zit te wachten!

Groningse genetica Alexandra Zhernakova besloot de verdeling van de poepfrequentie in kaart te brengen. Ze ontdekte dat er wel heel veel verschillen zitten tussen het poepgedrag van mensen. Het merendeel poept 1 à 2 keer per dag. Dit wordt ook wel als normaal geacht. Toch zijn er ook veel mensen die veel vaker of veel minder naar het toilet gaan.

Genen spelen een rol bij het poepgedrag, maar zeker ook de levensstijl van mensen. Als je veel vezelrijke voeding eet, heeft dat een positief effect op je spijsvertering. Toch hebben sommige mensen, ondanks hun gezonde en vezelrijke eetpatroon, last van verstoppingen en poepen minder vaak dan normaal. Een laxeermiddel op basis van psylliumvezels kan dan helpen. Metamucil* is een voorbeeld van een dergelijk geneesmiddel.

Dit geneesmiddel bevat 100% natuurlijke vezels en stimuleert de werking van de darmen en zorgt voor een betere stoelgang.*Metamucil (Isphagula Hus (psylliumvezel)) is een geneesmiddel, lees voorgebruik de bijsluiter. Gebruik bij kinderen beneden de 6 jaar alleen op doktersvoorschrift. Niet gebruiken bij plotseling optredende buikpijn, vernauwing –obstructie- van de darm, bekneld zittende ontlasting, een rectale bloeding met onbekende oorzaak of moeite hebben met slikken.
 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Teva.
Bron: De Volkskrant | Beeld: Istock

Gewoon het leukste blad van Nederland