Algemeen

Goed nieuws: uitslapen in het weekend is goed voor je!

In het weekend (lang) uitslapen kan er voor zorgen dat je ritme doordeweeks een beetje van slag is. Toch is er heel goed nieuws voor mensen die graag uitslapen!

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die in het weekend wat langer blijven liggen dan doordeweeks een lager BMI hebben dan de mensen die altijd voor dag en dauw uit bed komen.

Volgens Dokter Chang-Ho Yun hebben mensen die te kort slapen een grotere kans op obesitas, hartaandoeningen en een te hoge bloeddruk. Deelnemers aan het onderzoek van Dokter Yun sliepen gemiddels 7,3 uur per nacht. Van de deelnemers sliep 43% twee uur langer uit in het weekend. Die groep had een gemiddeld BMI van 22.8. De mensen die niet uitsliepen hadden een gemiddeld BMI van 23.1. Geen groot verschil, maar statisch gezien toch erg belangrijk.

Waar dit verschil mee te maken kan hebben? Volgens de heer Chaput van de universiteit van Ottawa hebben mensen die korter slapen simpelweg meer tijd om ongezonde keuzes te maken, meer maaltijden te eten en te snacken. Ook zijn zij minder actief, doordat ze vermoeid zijn door te weinig slaap.

Volgens Chaput is het dan ook een echte aanrader om in het weekend meer te slapen. “Slapen zou een prioriteit moeten zijn”. Wanneer dit door de week heen niet lukt, is het dus heel goed om in het weekend wat meer te slapen.  

En… draai jij je nu ook sneller nog een keertje om?

Bron: Netdoctor


Gewoon het leukste blad van Nederland