Wonen & Leven

Wat? Hebben honden ook vaak slapeloze nachten?

Ben jij ook altijd al benieuwd geweest naar het slaapgedrag van je hond? Dromen honden ook weleens? Uit eerder onderzoek van Harvard University werd duidelijk dat honden dromen over dagelijkse gebeurtenissen net als mensen. Honden dromen waarschijnlijk over het gezicht van hun baasje of over andere honden. Ook speelt geur een grote rol in de dromen van een hond.

Uit een Hongaars onderzoek blijkt dat de dromen van honden nog meer op onze dromen lijken dan we dachten. Honden hebben namelijk net als mensen last van slapeloze nachten en liggen zelfs te piekeren ’s nachts. Voor dit onderzoek werden de slaapgewoontes van zestien honden onderzocht. De hondjes werden voor het slapengaan blootgesteld aan zowel positieve als negatieve ervaringen. Zo werden de honden voor het slapengaan geknuffeld door hun baasje. Dit zorgde ervoor dat de honden dieper en beter sliepen. Wat honden als negatieve ervaring beschouwden, was een bezoekje van een onbekend intimiderend persoon net voor bedtijd. De viervoeters werden vaker wakker en waren duidelijk aan het piekeren ’s nachts door deze negatieve ervaring.

Het slaappatroon van honden lijkt dus duidelijk heel erg op dat van ons. Wil jij dat je huisdier een goede nachtrust heeft? Geef het beestje dan een dikke knuffel voor het slapengaan!


Gewoon het leukste blad van Nederland