Wonen & Leven

Wat is ongezonder? De hele dag staan of de hele dag zitten?

Zit jij vaak tijdens je werk, of heb je een baan waarbij zitten vaak geen optie is? Niet heel lang geleden werd bekend dat een hele dag zitten allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee brengt. Als je elke dag heel lang zit, verhoogt dit de kans op ziektes als diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Staan werd daarom als veel gezonder geacht, omdat je hierbij meer in beweging was en zo de kans op deze ziektes verminderde. 

Er werden een heleboel ideeën op de markt gebracht om lang zitten en daardoor minder beweging tegen te gaan. Zo is er een bureau ontworpen waaraan je de hele dag moet staan in plaats van zitten! Ook werden trappers onder het bureau gemonteerd om zo toch aan de dagelijkse beweging te komen. Amerikaanse onderzoekers hebben onderzocht of een hele dag staan en bewegen inderdaad zo gezond is als men zegt.

Wat blijkt? Volgens het Amerikaanse blad American Journal of Epidemiology is staan bijna net zo ongezond als zitten! Mensen die de hele dag staan hebben zelfs veel meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die de hele dag zitten. Je vraagt je misschien af hoe deze gezondheidsproblemen ontstaat door iets wat juist heel actief lijkt. Het zit namelijk zo. Als je de hele dag staat, zakt al het bloed naar je benen waardoor je lichaam harder moet werken om het bloed weer naar je hart te pompen. De druk in je aderen wordt hierdoor verhoogd waardoor de kans op gezondheidsproblemen veel groter is!

Het is ook weer niet de bedoeling om staand werk helemaal af te zweren. Volgens de onderzoekers is een combinatie van beide uiteindelijk het beste voor je gezondheid. Als je zittend werkt, is het verstandig om af en toe even je benen te strekken en met een baan waar je veel staat, is het belangrijk dat je gaat zitten op het moment dat je lichaam uitgeput is.

 


Gewoon het leukste blad van Nederland