100%NL Magazine Relatiecoach Roos

Didi: ‘Het is zó erg aan het worden dat ik niet zie hoe we hier ooit nog uit gaan komen…’

Roos is relatiecoach en zal iedere 2 weken een lezer van 100%NL Magazine advies geven voor zijn of haar relatieprobleem. Dit keer lees je het verhaal van Didi (39).

Lieve Roos

Ik word GEK van dat precieze gedoe van mijn vriend. Als er in ons huis iets moet gebeuren duurt het een eeuwigheid voordat hij eraan begint. Omdat eerst tot in detail uitgewerkt wordt hoe het moet worden, om moe van te worden. Of het nou gaat om een schilderij wat opgehangen moet worden. Of het houten terras in mijn achtertuin, wat nu voor het tweede voorjaar op rij zo goed als niet begaanbaar is. Die spijker heb ik inmiddels zelf in de muur geramd. Uiteraard met ruzie tot gevolg want dat had een geboord gat met een plug en een schroef moeten zijn. En hij had een soort ingenieus ophang systeem in gedachte. Dat terras gaat hem denk ik weer niet worden dit voorjaar.

Vrienden beginnen mijn ergernis te begrijpen en geven aan met liefde te willen helpen, om het zo in een dag voor elkaar te krijgen. Je raadt het al… Dat wil hij absoluut niet. Gevolg: pittige discussies en steeds terugkerende ruzies. De eerste dagen dat iedereen lekker in de tuin zat, zat ik binnen te mokken. Ik heb echt geen enkel idee hoe ik tot hem door moet dringen. Inmiddels gaat het natuurlijk al lang niet meer om dat terras, maar om het feit dat hij mijn behoeftes niet serieus lijkt te nemen. En dat hij alle andere taken binnen het huis ook laat vallen omdat hij met het terras ‘bezig’ is. Het is zelfs zo erg aan het worden dat ik niet zie hoe we hier ooit nog uit gaan komen.

Wat moet ik doen?

Groetjes, (een gefrustreerde) Didi

Advies van Relatiecoach Roos

Lieve Didi,

Een relatie met een perfectionist heeft zijn voor- maar ook zijn nadelen….maar in jullie situatie neigt het meer nadelig te worden. Tijd om hier iets aan te doen.
Bespreek dit met je vriend, vertel hem dat zijn perfectionisme voor jou een probleem in jullie relatie is geworden. Zeg ook heel duidelijk dat je van hem houdt en dat jullie hier samen aan gaan werken. Stel voor om een plan van aanpak  te maken voor de dingen die in huis (nog) moeten gebeuren, een soort stappenplan. Dit zal je vriend rust geven en ervoor zorgen dat hij dingen ook afmaakt. Ook geeft het hem een gevoel er niet alleen voor te staan, want jullie doen dit samen. Perfectionisme wordt vaak door onbewuste patronen aangevoerd, eenmaal bewust kan de drang naar perfectionisme afnemen. De bewustwording van dat niets perfect is, maar goed genoeg maakt het leven een stuk aangenamer en relaxter.
Ik wens jullie heel veel succes!
Liefs, Roos

Heb jij een vraag op relatiegebied en zou jij graag advies willen? Stuur deze dan hieronder anoniem in.