100%NL Magazine Anne Appelo
Delen

Presentatrice Anne Appelo reed mee met de dierenambulance ‘Het heeft me echt geraakt’

De dierenambulances van de Dierenbescherming staan dag en nacht klaar voor dieren in nood. Een pittige, maar ook dankbare klus. 24/7 dieren redden, hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk? Voor het EO-programma ‘Op de dierenambulance met…’ gingen dertig BN’ers een dag op pad met de bevlogen vrijwilligers van de Dierenbescherming. Eén daarvan was presentatrice, actrice en zangeres Anne Appelo.

Het werk op de dierenambulance is een ware rollercoaster met levensreddende acties vol spanning en emoties. Van een huis vol verwilderde katten, weggelopen honden, watervogels verstrikt in visdraden tot aan dode dieren langs de weg; het komt allemaal voorbij. Onder andere Hugo Kennis, Nienke Plas en Saskia Weerstand stroopten hun mouwen op voor het EO-programma ‘Op de dierenambulance met…’. Konden ze zich groothouden of pinkten ze soms ook stiekem een traantje weg?

Dol op dieren

Anne Appelo, bekend van onder meer Kinderen voor Kinderen, The Lion King en NPO Zapp,  blikt met een warm gevoel terug op haar dag als vrijwilliger op de dierenambulance. “Het helpen van dieren in nood is zo belangrijk en het heeft me echt geraakt,” vertelt ze. “Als je ziet met hoeveel liefde deze helden hun werk doen, daar heb ik grote bewondering voor.” Anne is naar eigen zeggen altijd dol geweest op dieren. Toen ze werd gevraagd om een dag mee te rijden, hoefde ze daar niet over na te denken. Anne stapte in de ambulance bij vrijwilliger Karlijn. “Zij studeert, werkt, heeft een druk sociaal leven en maakt tóch tijd vrij om dieren te redden. Daar kan je toch alleen maar respect voor hebben?”

Diepe indruk

Anne en Karlijn brachten onder meer een bebloede zwaan naar de dierenkliniek, waren erbij toen een verzwakt konijn moest worden ingeslapen en vonden een gewond uiltje in een schuur. Diepe indruk maakte de overleden hond die ze ophaalden bij zijn eigenaren. Anne: “Ik realiseerde me dat je dit werk niet alleen voor dieren doet, maar óók voor de mensen die er achter schuilgaan. Je stapt hun leven binnen, voelt het verdriet om een dier dat jarenlang deel uitmaakte van het gezin. Karlijn ging daar respectvol mee om, nam de tijd om troost te bieden, naar hun verhaal te luisteren. Dat vond ik bijzonder.”

Dankbaarheid is mooi

Het werk op de dierenambulance is vrijwillig, maar biedt veel voldoening. Dat ondervond ook Anne. “De dankbaarheid van dieren is zo mooi,” beaamt ze. “De gewonde zwaan die ik naar de ambulance mocht tillen zal ik nooit meer vergeten. Ik was in de veronderstelling dat het behoorlijk agressieve dieren waren, maar toen ik hem oppakte was hij juist heel kalm en gaf zich aan me over, dat ontroerde me.” Behalve een groot hart voor dieren, moet je volgens Anne als vrijwilliger ook over het nodige improvisatietalent beschikken: “Elke dag is anders, je hebt geen idee wat je te wachten staat en valt van de ene in de andere verbazing. Ik vond het heel spannend, maar eerlijk? Ik zou het zó weer doen.”

Steun de dierenambulance

Elke dag raken honderden dieren in ons land in nood. Voor al deze dieren zijn de dierenambulances van de Dierenbescherming van levensbelang. Zeker 70.000 keer per jaar rukken ze uit. Door het intensieve gebruik slijten de ambulances snel. Op dit moment zijn 26 dierenambulances dringend aan vervanging toe.  Op dierenbescherming.nl/aandeslag lees je hoe je kan helpen om de dierenambulances te laten rijden en daarmee dieren in nood te blijven redden.

Ook als vrijwilliger aan de slag?

De vrijwilligers van de Dierenbescherming doen fantastisch werk. Wil jij ook iets betekenen voor dieren in jouw omgeving? Kijk dan eens op dierenbescherming.nl/dierenambulancewerk om te zien wat jij kan doen.

Het EO-programma ‘Op de dierenambulance met…’ is terug te kijken op NPO Start.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Dierenbescherming.

Delen