100%NL Magazine Pauline Silven
Delen

Pauline Silven helpt duizenden mensen: ‘Zo bijzonder wat er gebeurt’

Nog geen jaar geleden lanceerde Pauline Silven het plan op haar Facebookpagina ‘Nieuws uit Volendam’ om vriendengroepen te vormen. Dat liep zo goed dat zij ook een bijzondere blinddate-app beheert, die uitsluitend bedoeld is voor inwoners van het dorp. Discretie – en connectie – gegarandeerd!

Pauline Silven

Of ze nou op zoek zijn naar een maatje of de liefde, Volendammers weten wel bij wie ze aan het goede adres zijn voor een match made in heaven. Pauline Silven (47) heeft inmiddels zulke mooie succesverhalen op haar naam staan dat haar Facebookpagina’s en appgroepen blijven uitbreiden. En dat voor een multiinitiatief dat spontaan is ontstaan. “Járen geleden ben ik hier in het dorp een groep op Facebook begonnen waarop je tweedehands spullen kon kopen en verkopen. In die tijd was de handel in gebruikte spulletjes hier nog taboe, maar Volendammers zijn wat dat betreft net een stel schapen: als er eentje durft, volgt de rest ook. Binnen de kortste keren liep het storm.” Pauline startte meer handige online groepen op, onder meer gespitst op werkzoekenden en oppasmeisjes. “Vorig jaar vroeg een moeder of ik niet eens een oproep wilde plaatsen voor haar dochter, die een vriendinnetje zocht. Ze zei: ‘Jij hebt zo’n groot bereik, misschien kun jij iets betekenen’. Op dat berichtje kwamen drie meiden af, die een enorme klik met elkaar hadden. Ik vond dat zo leuk dat ik dacht: hier ga ik meer mee doen. Binnen drie maanden tijd had ik honderden aanmeldingen binnen. In eerste instantie werkte ik via Instagram, omdat de jeugd daarop zit. Zelf heb ik daar minder mee. Vandaar dat ik over ben gegaan op een speciale vriendschapsapp. De apps waar ik de groepen in beheer staan privé op mijn telefoon. Ze zijn niet alleen bedoeld voor jongeren. Ik heb ook een aantal moeders die contact met gelijkgestemden zoeken. Die zijn gewoon gelukkig getrouwd en hebben alles op de rit, maar missen het weleens om een kopje koffie te drinken met vriendinnen.”

‘Bijzonder wat er gebeurt’

Eenzaamheid en een zoektocht naar verbinding in zo’n hechte gemeenschap? Pauline knikt. Onder de Volendamse jongeren ziet ze dat vooral opspelen wanneer zij naar het voortgezet onderwijs gaan. “Bijna iedereen die hier naar de middelbare school gaat, kiest voor het Don Bosco College in Volendam of De Triade in Edam. Een handjevol tieners die bijvoorbeeld wat geleerder zijn, gaat buiten het dorp naar school, bijvoorbeeld in Hoorn. Doordat ze geen klasgenootjes meer in de buurt hebben wonen, vallen ze hier een beetje buiten de boot in het weekend of met de kermis. Daarbij krijg ik veel aanmeldingen van jongeren die niet van drinken en uitgaan houden, terwijl dat wel de cultuur is die in Volendam heerst in het weekend. Dat maakt het ook lastiger om aansluiting te vinden.” Naast de vriendschapsapp beheert de Volendamse matchmaker ook de Facebookpagina ‘Stel je vraag’. Pauline: ‘Dat is ook een goede manier om contacten te leggen. Ik doe dan bijvoorbeeld een oproepje zoals: ‘Ik ben niet zo’n uitgaanstype. Is er is er iemand anders die het ook leuker vindt om in het weekend naar de bioscoop of de markt te gaan?’” De vragen-groep is voor jong tot oud. “Vandaag kreeg ik nog de vraag van een 76-jarige dame of ik iemand voor haar kon zoeken om mee te wandelen. Als daar een reactie op komt, bel ik ze allebei en dan leg ik het eerste contact.”

Iedereen in Volendam kan zelf een oproep plaatsen in ‘Stel je vraag’, maar het overgrote deel kiest ervoor om anoniem te blijven. “Dan vertel ik het verhaal, of wat er aan de hand is”, zegt Pauline. “Vorige week sprak ik een dame van 73, die altijd een hondje had gehad. Het beestje was inmiddels overleden en ze miste het gezelschap en de dagelijkse loopjes. Ik heb toen in de groep gevraagd of er mensen waren die zelf overdag aan het werk waren en hun hondje wilde uitlenen. Daar zijn tien baasjes op afgekomen. Die mevrouw gaat nu een oppashondje uitkiezen wat bij haar past.” Pauline beheert sinds kort ook ‘50+ geluk in Volendam’ waar ze berichtjes en activiteiten voor senioren (maar ook al vanaf ongeveer 50 jaar) plaatst. “Via die weg heb ik drie eenzame weduwen van eind zestig aan elkaar gekoppeld. Mooi, hè. Het is zo bijzonder wat er gebeurt. Ik word hier gewoon erg gelukkig van.” Haar drive? “Het zit in mij om altijd vooruit te denken, méé te denken: waar kan ik iemand nou mee helpen? Je hoort zo vaak om je heen: ‘Jee, wat zou het handig zijn als dit of dat er was’. Ja, dat kan je wel zeggen, maar als je niets onderneemt, dan gebeurt er ook niets.”

Benieuwd naar het hele interview met Pauline? Dat lees je in de nieuwe 100%NL Magazine die nu in de winkels ligt!

Delen