100%NL Magazine Relatiecoach Roos

Emma’s vriend wil álles samen doen: ‘Hij verstikt me’

Roos is relatiecoach en zal iedere 2 weken een lezer van 100%NL Magazine advies geven voor zijn of haar relatieprobleem. Dit keer lees je het verhaal van Emma (30).

Lieve Roos,

Ik zit met een lastige kwestie. Mijn vriend wil álles altijd samen doen. En dan heb ik het echt over álles. Dus iedere keer als hij naar zijn ouders, broer of zus gaat verwacht hij van mij dat ik mee ga. Dat ik daar lang niet altijd zin in heb, vindt hij onzin. Hij gaat toch ook altijd mee naar mijn moeder en mijn zus? Dat klopt, maar ook dat wil ik niet altijd samen doen. De gesprekken met mijn moeder en zus zijn anders als hij er niet bij is. Logischerwijs. Toen ik dat een keer aankaartte, deed hij dat af als onzin. Hij heeft geen geheimen voor mij en ik toch zeker ook niet voor hem? Dat het daar helemaal niet om gaat, kreeg ik niet uitgelegd.

Daarnaast heb ik lang geen zin om altijd op de koffie en thee te gaan bij zijn familie. Ik vind het zonde van mijn vrije dag, de middagen duren lang en zijn buitengewoon saai en voor het eten worden we steevast weer naar buiten gedirigeerd. Daarnaast ben ik ook heel erg graag alleen, ik hou van mijn eigen ding. Ik ga graag alleen wandelen of fietsen met een lekker boek in mijn tas. En ook winkelen doe ik het liefst alleen. Niks treuriger dan een man die winkel in winkel uit verveeld een meter achter zijn vriendin aanloopt. De laatste keer dat we het er over hadden, kregen we ook echt ruzie. Hij zei dat als ik zo graag alleen wilde zijn en geen zin had in zijn familie, ik misschien ook maar alleen moest zijn.

Hij begrijpt niks van mijn behoefte aan ruimte en ziet het als afwijzing van zijn liefde. Dat terwijl het een, helemaal niets met het ander te maken heeft. Ondertussen begint het me wel steeds meer te ergeren en zie ik bij andere vriendinnen hoe het ook anders kan. Een van hen heeft me gevraagd deze zomer een week met haar op vakantie te gaan. Ik heb besloten om het sowieso te gaan doen, maar ik heb het mijn vriend nog niet verteld. Ik ben hartstikke gek van die vent, maar ik ben bang dat als ik dit niet doorduw het niet lang kan duren. Als dit een reden is voor hem om het uit te maken, ben ik beter af zonder hem…toch?

Advies van Relatiecoach Roos

Lieve Emma,

Als je een relatie hebt die je niet maakt tot wie je bent, als je voortdurend compromis moet sluiten, als je voortdurend moet uitleggen waarom je bijvoorbeeld ook dingen alleen wilt doen leef je ongetwijfeld in een verstikkende relatie. Het gaat er om dat je partner een toevoeging is aan je geluk. Het is in een relatie belangrijk om naar wederzijdse behoeften te luisteren en te respecteren, anders ga je jezelf verliezen.

Ga met hem in gesprek, maak hem duidelijk dat dit voor jou echt een probleem is en het misschien wel jullie relatie gaat kosten. Maak heldere afspraken en blijf altijd bij jezelf.

Liefs, Roos

Heb jij een vraag op relatiegebied en zou jij graag advies willen? Stuur deze dan hieronder anoniem in.