Met dit feestelijke recept laat jij al je gasten versteld staan tijdens het kerstdiner

Met dit feestelijke recept laat jij al je gasten versteld staan tijdens het kerstdiner

Met kerst slooft iedereen graag een beetje uit voor zijn gasten. Het hoeft niet eens moeilijk te zijn en dat bewijst dit geweldige, feestelijke recept.

Feestelijke recepten

De feestdagen staan gelijk aan lekker eten en de meeste mensen sloven dan ook graag uit voor hun gasten. Zo staat niemand ervan te kijken wanneer een grote kalkoen, een reuze beef wellington of een stoofpot van rund op tafel komt. Er wordt dan ook veel en ver van tevoren nagedacht over wat er die avond allemaal gemaakt wordt. Brenda Kookt brengt jaarlijks een Makkelijke Maaltijden Scheurkalender uit en daar staan ongelooflijk veel recepten in. Niet alleen voor de doordeweekse dagen, óók voor kerstrecepten kun je hierin terecht. Wij delen een geweldig recept uit de kalender van 2022, waarvan je gelijk begint te watertanden wanneer je het ziet.

Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham

Als wij aan een feestelijk, kerstrecept denken, denken wij gelijk aan iets met bladerdeeg. Beef wellingtons zijn hartstikke bekend tijdens de feestdagen, maar wat dacht je van een nieuwe, spectaculaire versie: Varkenshaaspakketjes van bladerdeeg met parmaham. Brenda Kookt maakte dit spectaculaire recept en deelde deze met alle kopers van de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender. Wij delen dit smakelijke recept met jullie.

4 personen

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes (a 250 gram)
  • 4 sjalotjes gesnipperd
  • 200 gr champignons fijngesneden
  • 1 takje rozemarijn blaadjes gerist en fijngesneden, plus extra ter garnering
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 8 plakjes bladerdeeg of 1 rol bladerdeeg
  • 8 plakken parmaham
  • 1 ei om te bestrijken
  • boter om in te bakken
  • zout en peper
Bereiding
Stap 1

Breng de varkenshaas op smaak met zout en peper. Heeft het stuk vlees een dunne kant, vouw dit dan om en zet vast met een satéprikker zodat het vlees overal dezelfde dikte heeft.

Stap 2

Verwarm boter in een koekenpan en bak hier de varkenshaas rondom aan beide kanten 2 minuten aan. Haal het vlees hierna uit de pan en laat het vlees afkoelen.

Stap 3

Doe extra boter in de pan en fruit de sjalotjes aan. Doe hierna de fijngesneden champignons en rozemarijnblaadjes erbij, samen met de balsamicoazijn en bak dit mee. Bak even door tot het vocht verdampt is.

Stap 4

Leg de plakjes parmaham met 4 plakjes naast elkaar op je werkbank. Verdeel hierover een laagje van het champignonmengsel en leg hier een stuk varkenshaas op. Rol de varkenshaas in de parmaham. Snijd de rollen varkenshaas 1x door zodat je 4 gelijke stukken hebt.

Stap 5

Leg de stukken varkenshaas in parmaham op het bladerdeeg en verpak de varkenshaas zodat het helemaal in deeg verpakt is.

Stap 6

Versier de varkenshaaspakketjes eventueel met sterren van bladerdeeg. Als je het gerecht van tevoren maakt kun je het nu afgedekt met huishoudfolie maximaal 8 uur in de koelkast bewaren. Wil je het langer bewaren? Vries de pakketjes dan in (zie tips hieronder).

Stap 7

Bestrijk de bladerdeegpakketjes met losgeroerd ei en bestrooi met fijngesneden rozemarijn.

Stap 8

Verwarm de varkenshaaspakketjes 20 tot 25 minuten in de oven op 200 graden (boven-en onderwarmte). Of tot een kerntemperatuur van 60 graden.

Stap 9

Tip: je kunt de varkenshaaspakketjes ook van tevoren maken en invriezen. Zo hoef je ze op de dag van het kerstdiner alleen in de oven af te bakken. Bak de pakketjes in dit geval in totaal 30 tot 35 minuten.

Wij gaan deze varkenshaaspakketjes zeker uitproberen deze kerstdagen. Jij ook?

Niet alleen in de kalender van 2022 stonden geweldige recepten, ook de Makkelijke Maaltijden Scheurkalender van aankomend jaar staat weer vol nieuwe, fantastische recepten. De naam zegt het al: alles is makkelijk te bereiden, de recepten staan binnen no-time op tafel en het is allemaal lekker. Wil jij in 2023 nou ook snel, vers en gevarieerd koken/eten? Dan is de Makkelijke Maaltijd Scheurkalender 2023 écht iets voor jou.

Bron en Beeld: In samenwerking met Brenda Kookt.