Feestdagen
Voor je het weet staan de feestdagen weer voor de deur en dat betekent niet alleen dat het bijna tijd is om je kerstboom op te tuigen, maar ook dat je alvast een lijstje kunt gaan maken met wat er tijdens de feestdagen op tafel komt qua lekkers. Bij veel mensen staat al jaren veel vlees en vis op tafel tijdens het kerstdiner, maar steeds meer mensen kiezen daarom liever voor vegetarische kerstrecepten met veel groenten, of vis- en vleesvervangers. Denk bijvoorbeeld aan een tomatentartaar in plaats van de klassieke steak tartaar.
Tomatentartaar met burrata
Een klassieke steak tartaar is natuurlijk hartstikke bekend én lekker, maar wij weten zeker dat jij jouw gasten versteld zult laten staan als zij de vegetarische variant van tomaat met burrata proeven. Dit is frisse recept is perfect geschikt als voorgerecht.
Zo maak jij de tomatentartaar:
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 kilo vleestomaten
- 1 eetlepel worcestershiresaus
- 2 theelepels tabasco
- 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
- 30 gram Parmezaanse kaas
- 400 gram Italiaanse burrata 50+
- 4 takjes basilicum
- 4 theelepels crema di balsamico
- een vel bakpapier
- een ringvorm (ø 10 centimeter)
Bereidingswijze
- Breng een pan water aan de kook en vul een kom met koud water. Snijd een kruis in het vel van iedere tomaat. Dompel ze 30 seconden onder in het kokende water en vervolgens in de kom koud water. Pel hierna het vel van de tomaten.
- Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een halve centimeter. Meng de worcestershiresaus, tabasco en een eetlepel olijfolie erdoorheen. Zet het mengsel afgedekt in de koelkast en laat minimaal 30 minuten marineren.
- Rasp de Parmezaanse kaas. Verhit vervolgens een koekenpan op middelhoog vuur en doe de geraspte kaas in de pan. Bak de kaas krokant . Neem de gebakken kaas uit de pan met een spatel en laat afkoelen.
- Laat de tomatenblokjes uitlekken in een zeef. Leg de ringvorm in het midden van een bord en schep een dun laagje tomatenblokjes in de vorm. Halveer voorzichtig de burrata’s, en leg een helft met de bolle kant boven op de tomaat. Schep de ring verder vol met tomatenblokjes, maar zorg dat de burrata erbovenuit blijft steken. Verwijder hierna de ringvorm.
- Haal de blaadjes van een takje basilicum en leg het om de tomatentartaar heen. Leg de Parmezaanse crisp hier bovenop. Besprenkel rondom met een halve eetlepel olie en een theelepel crema di balsamico. Maak zo ook de andere 3 bordjes op en tijd om te serveren!
Wil jij tijd besparen tijdens het kerstdiner? Je kunt de tomatensalsa en Parmezaan crisp al een dag van tevoren maken.