100%NL Magazine buxus
Delen

Hoe voorkom je de buxusmot of buxusrups?

Wordt jouw geliefde buxus helemaal kaalgevreten? Dan is de kans groot dat je buxus last heeft van een buxusmot!

Buxusmot

Wat is een buxusmot eigenlijk? Een buxusmot is een vlinder uit de familie grasmotten. Een volwassen mot is ongeveer 4 centimeter groot. Je herkent de buxusmot aan zijn witte vleugels met een bruine rand en een bruine kop. De buxusmot is vooral actief van juli tot en met september. De buxusmot vreet niet aan de bladeren, dat is allemaal te danken aan de buxusrups. De buxusmot legt eitjes in de buxus.

100%NL Magazine buxusmot

Buxusrups

Een jonge buxusrups heeft een gele kleur. Naarmate de rupsen ouder worden kun je ze herkennen aan de groene kleur met bruine of zwarte strepen en stippen. Deze rupsen kun je het hele jaar door aantreffen. Zie je spinsels op je haag? Dan is er zeer waarschijnlijk een buxusrups aanwezig.

100%NL Magazine buxusrups

Bestrijden

Om je buxus in leven te houden is het belangrijk om alle buxusmotten en buxusrupsen te bestrijden. Staan er in jouw straat meerdere buxussen? Dan is het belangrijk dat het probleem ook daar wordt aangepakt. Met een monitoringsval vang je de motten. Zo voorkom je een nieuwe lichting rupsen in de toekomst. Bij Boerenbond vind je verschillende producten om buxusrupsen of buxusmotten snel en effectief te bestrijden.

Luxan Delete Concentraat

Luxan Delete Concentraat is een breed inzetbare insectenbestrijder voor in de sier- en moestuin. Ter bestrijding van rupsen. bladluis. witte vlieg. kevers. enz. Het middel werk snel en effectief door zowel als contactgif en als maaggif te werken. Tevens is er een nawerking van dit bestrijdingsmiddel doordat de stof nog een tijd aanwezig blijft op de behandelde oppervlakten. Dit middel is ook te gebruiken tegen de buxusmot!

Mottenval

De Mottenval van DCM is een mottenval speciaal ontworpen om. in combinatie met het juiste DCM feromoon. specifieke motten te vangen. Zo kan je goed bekijken wat er allemaal rondvliegt. Denk bijvoorbeeld aan de buxusmot of de paardenkastanjemineermot. De val is eenvoudig te monteren en verschillende jaren bruikbaar.

Feromoon voor de mottenval

Dit prepaid pakket bevat twee feromooncapsules. De DCM mottenval en dit feromoon kunnen opgehangen worden vanaf half april tot eind oktober. De mannelijke motten worden aangetrokken door het feromoon en gevangen in de val. et installeren van de feromonen is simpel. Plaats een dispenser van het feromoon in het korfje bovenaan in de DCM mottenval. Vermijd contact tussen de dispenser en je vinger. Door de minste aanraking hangt er feromoon aan je vingers. De capsules lijken opengemaakt te kunnen worden. maar dit is niet nodig. Het feromoon is 6-8 weken werkzaam. dus vervang het op tijd. Je kan het feromoon bewaren in de diepvries of koelkast. In de diepvries zijn de feromonen tot 2 jaar na productiedatum houdbaar. In de koelkast 1 jaar. Sluit het zakje goed af.

Bestrijding en vogels

Veel tuinbezitters met buxus hebben last van een opmars van de buxusrups en willen er graag iets aan doen. Daarbij willen de meesten ook de effecten voor de omgeving zo beperkt mogelijk houden, zo ook de vermoedelijke vergiftiging van mezen door middel van insecticiden. Er zijn verschillende mogelijkheden om hier mee om te gaan:

  • Verwijder de rupsen handmatig. Wel behoorlijk veel werk maar effectief. Let wel op dat levende rupsen uit de GFT bak kunnen kruipen en terug naar je buxus kunnen.
  • Maak gebruik van een buxusmottenval, de vallen zijn niet schadelijk voor vogels.
  • Mocht je een gewasbeschermingsmiddel willen gebruiken, gebruik het middel echt conform gebruiksaanwijzing. De middelen die in tuincentra – tuinwinkels worden verkocht, zijn beoordeeld op effecten voor flora en fauna door het CTGB en zijn toegelaten wanneer deze conform verpakking worden ingezet.
  • Gebruik absoluut geen huis-, tuin-, en keukenmiddelen en zeker geen middelen die via het buitenland of via internet illegaal op de markt worden gebracht. Het is namelijk maar de vraag wat deze producten voor effect op de natuur hebben.
  • Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl of www.vlinderstichting.nl

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Boerenbond

Delen