Wandelen of fietsen in het natuurpark: hoe doen we dat met hoge nood?
Delen

Wandelen of fietsen in het natuurpark: hoe doen we dat met hoge nood?

Op een geweldig mooie zomerdag wandelen door het natuurpark, of fietsen door het bos op een kleurrijke herfstdag; het zou eeuwig moeten duren. Maar wat als je opeens heel nodig moet en nergens een toilet te bekennen is? Openbare toiletten zijn schaars in natuurparken en bossen. Daarom doen de Maag Lever Darm Stichting en de Fietsersbond, samen verenigd in de Toiletalliantie, een oproep aan gemeenten, provincies en natuurbeheerders om dit probleem nu eens goed aan te pakken: zorg voor voldoende schone en toegankelijke openbare toiletten bij de grotere verzamelplaatsen bij natuurgebieden.

Wildplassen en -poepen

Wildplassen en -poepen is een groeiend probleem. Dit kwam vaak voor bij grote evenementen, maar de natuurgebieden zijn nu aan de beurt. Wildplassen en -poepen zorgt voor overlast voor andere bezoekers én extra afval. Daarbij doen mensen het uiteraard liever niet, uit angst gezien te worden.

Niet of weinig drinken

Het klinkt je vast bekend in de oren: niks willen drinken voor je vertrekt naar het park of bos, want wat als je geen toilet tegenkomt? Veel mensen hebben hier een gewoonte van gemaakt, maar het is niet de juiste oplossing. Het is namelijk belangrijk om veel te drinken.

Langer blijven genieten!

Wanneer er geen of weinig toiletten in de buurt zijn, kun je niet al te lang blijven wandelen, fietsen en genieten in een park of bos. Met de komst van openbare toiletten, kun je veel langer ongestoord genieten van de buitenlucht!

Belemmering

Daarom doen de Maag Lever Darm Stichting en de Fietsersbond, samen verenigd in de Toiletalliantie een oproep: zorg voor voldoende schone en toegankelijke openbare toiletten bij de grotere verzamelplaatsen bij natuurgebieden. Zo kan iedereen, zo lang hij of zij wil, van de natuur genieten.

Over de Maag Lever Darm Stichting

De Maag Lever Darm Stichting heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Voldoende voor de 2 miljoen mensen met een spijsverteringsziekte, de 1,5 miljoen blaaspatiënten, ouderen, vrouwen en dagjesmensen. Dus eigenlijk voor iedereen die onderweg af en toe een WC nodig heeft.

Een op vier mensen met een spijsverteringsziekte geeft aan regelmatig thuis te blijven uit angst om geen toilet te vinden. Dat kan en moet anders. Samen met gemeenten, winkeliers en horeca-ondernemers kunnen we ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland. Meer weten? Ga naar https://www.waarkaniknaardewc.nl/over-ons/

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Maag Lever Darm Stichting.

Delen