100%NL Magazine bovag
Delen

10 tips voor de aanschaf van de juiste fiets!

Fietsen zijn er in alle soorten en maten, maar hoe zorg je er voor dat je de juiste fiets koopt?

Experts van BOVAG, waar zo’n 800 fietsspeciaalzaken in het hele land bij zijn aangesloten, geven je 10 tips zodat jij de juiste fiets kan aanschaffen.

  1. Waarom, waarvoor, waarheen?
    Voordat je kunt bedenken welke soort fiets er bij jou past is het handig om te weten waarvoor je je fiets gaat gebruiken. Heb je hem alleen nodig om de kinderen naar school te brengen of wil je er juist ieder weekend mee gaan toeren?
  2. Kan ik een fiets van de zaak krijgen?
    Ja dat kan! Steeds meer werkgevers bieden niet alleen een leaseauto, maar ook een leasefiets aan! Vanaf 2020 moet je daar dan 7% over de nieuwwaarde bijtelling over betalen.
  3. Zijn alle fietsen ook met elektrische aandrijving verkrijgbaar?
    Niet allemaal, maar wel steeds meer. Inmiddels zijn e-bikes niet meer uit het straatbeeld weg te denken en zijn er steeds meer keuzes! In 2018 was maar liefst 40% van alle nieuwe fietsen een e-bike en rijden er intussen dik twee miljoen in Nederland.
  4. Een e-bike, dat is toch niks voor mij?
    Vroeger werden e-bikes vooral geassocieerd met oude mensen, maar tegenwoordig is het ook voor scholieren een uitkomst, in plaats van een brommer of de bus. Langzaam wordt de e-bike de standaard in Nederland en kiezen steeds meer mensen voor een e-bike.
  5. Heeft een fiets ook onderhoud nodig?
    Jazeker! Want regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je fiets. Het zorgt ervoor dat je soepel blijft rijden en het voorkomt grote mankementen. Als je je fiets eens per jaar laat nakijken bij een BOVAG-fietsbedrijf krijg je automatisch 3 maanden BOVAG Reparatiegarantie op alle werkzaamheden en onderdelen.
  6. Moet ik mijn fiets verzekeren?
    Het moet niet, maar het is wel raadzaam natuurlijk. Want er is niets zuurder als je nieuwe fiets gestolen wordt. Ook zit een ongeluk in een klein hoekje. Dan is het natuurlijk fijn als je nieuwe fiets dan gedekt is en de schade voor jou zo min mogelijk blijft.
  7. Hoe hard mag ik met een elektrische fiets?
    Voor e-bikes is wettelijk vastgelegd dat deze tot 25 km/u ondersteuning mogen leveren. Toch gelden er in feite geen aparte snelheidsregels voor fietsers. Er zijn ook zogenaamde speed pedelecs, die tot 45 km/u ondersteunen en waarvoor dezelfde regels gelden als voor bromfietsen. Dat betekent dat je een speciale helm moet dragen, er een verzekerings- en rijbewijsplicht geldt en je in de bebouwde kom op de rijbaan, in plaats van op het fietspad moet rijden.
  8. Krijg ik garantie bij aanschaf?
    Bij aankoop van een nieuwe fiets krijg je doorgaans garantie van de fabrikant, waarbij de termijn kan verschillen van merk tot merk. Koop je een tweedehands exemplaar bij een BOVAG-fietsbedrijf? Dan heb je vanaf een aanschafprijs van 250 euro zes maanden BOVAG Garantie.
  9. Kan ik mijn nieuwe fiets online bestellen?
    Anno 2019 is het de normaalste zaak om producten via het web te bestellen. Toch is een proefrit geen overbodige luxe. Want bij aankoop van een fiets is het van groot belang dat hij goed zit, rijdt en dat je met je voeten aan de grond kunt.
  10. Waar moet ik met m’n oude fiets naartoe?
    Inruilen! Koop je een nieuwe of gebruikte fiets bij een BOVAG-tweewielerspecialist, dan kun je je oude fiets hoogstwaarschijnlijk inruilen. Voor een netjes onderhouden exemplaar kun je bij inruil dan ook een goede prijs krijgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bovag

Delen