bio vakantieoord

Leendert de Ridder: ‘Als iemand een vakantie nodig heeft, zijn het deze gezinnen wel’

Als Leendert de Ridder zijn hond uitlaat, hoort hij kinderen constant roepen: ‘Mees Kees, Mees Kees!’ Naar de titelrol die hem bekend maakte bij het grote publiek. De sympathieke acteur zet zich als ambassadeur in voor het Bio Vakantieoord zodat ook gezinnen die dat het meest nodig hebben, op vakantie kunnen gaan.

Leendert de Ridder

Leendert: “De Mees Kees films zijn grote publieksfilms. Het Bio Vakantieoord is bijna 100 jaar geleden in de jaren 20 opgericht door de Nederlandse bioscoopbond. Toen ik vorig jaar werd gebeld of ik ambassadeur wilde worden, voelde dat als een magische samenloop van omstandigheden. Mees Kees gaat ook heel erg over het samen doen. Over gehandicapte kinderen en kinderen zonder een handicap, dat het samen gaat en inclusief is. Het kwam heel erg overeen met wat ik al deed in de films. Toen ik daar vervolgens voor de eerste keer heen ging en het park zag, ontroerde het mij. Het is zo’n fijne plek.”

Geen drempels

“Feitelijk is het gewoon een vakantiepark, maar wel op de mooiste plek van Nederland midden in de bossen. Daarnaast is het volledig aangepast aan kinderen met één of meerdere handicaps. Gezinnen die normaal onmogelijk op vakantie kunnen, omdat de kinderen zoveel hulpmiddelen en zorg nodig hebben, kunnen hier heen. Als iemand een vakantie nodig heeft, zijn het deze gezinnen wel. Er is niet alleen een drempel weggehaald, maar alle facetten, alles is zodanig aangepast dat de handicap helemaal geen rol meer speelt.”

Samen schommelen

“Als ik op het park ben, reageren de kinderen heel open. Dan hoor ik ‘Hoi Mees Kees’; ze vinden het bijzonder, maar ook heel normaal. Gewoon samen schommelen. In het Bio Vakantieoord wereldje doe je gewoon dingen samen.”

Rolstoelen voorrang

“Mijn doel is dat het Bio vakantieoord van alle kinderen van Nederland wordt en niet alleen voor de gezinnen die er naartoe gaan. Daar helpt zo’n Mees Kees film weer heel erg bij, het is een wisselwerking. Het ‘bio’ komt van bioscoop, dus natuurlijk hebben ze ook hun eigen bioscoop. Hier staat niet een stoel in de zaal. De rolstoelen hebben voorrang en er kunnen stoelen worden bijgezet voor mensen die niet met een rolstoel komen. Het is helemaal ingericht voor rolstoelen. Er is een bar waar je popcorn kunt halen en hup, zo weer langs de bar omhoog de zaal in. De kinderen zijn leidend, en ze zijn geen uitzondering. Iedereen is daar samen en dat is heel tof.”

Altijd iets te doen

“Er is ook altijd iets te doen, er worden activiteiten op het park georganiseerd of je kunt zelf op pad. Het is echt vakantie, dus het is aan de gezinnen zelf om te bepalen wat zij gaan doen. Er is een waanzinnig zwembad, extra verwarmd, met een bodem die precies op de goede hoogte gezet kan worden. Er is een manege met paarden die allemaal speciaal getraind zijn. En wat ik heel tof vind is het blote voetenpad voor rolstoelen, dat je opeens over grind rijdt.”

Alles draait om samenzijn

“Als acteur werk ik veel met kinderen. Die combinatie van fantasie en een echt verhaal vertellen vind ik heel leuk bij het spelen voor kinderen. Dat mooie gevoel van samenzijn zie ik ook bij Bio.”

100%NL Magazine Leendert stichting BIO

Wil je meer weten over het Bio Vakantieoord? Klik dan hier!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met stichting Bio.