100%NL Magazine makreel
Delen

4 redenen waarom makreel een vet goede keuze is

Makreel is een populaire vis voor op een toastje, in salades en op een broodje. Het is ook nog eens een hele goede keuze om makreel te eten. Het is lekker, gezond, betaalbaar en duurzaam.

Lekker

Iedereen kent wel de mooie goudgele gestoomde makreel uit het winkelschap. Vaak belandt makreel op een toastje met een tipje mayonaise bij de borrel. Maar je kunt het op zoveel manieren eten. Je kan er saucijzenbroodjes mee maken, makreeltosti met mozzarella, enchilada met vis en groenten en roomkaasdip met makreel. Dit zijn een paar voorbeelden van heerlijke recepten die je kan maken met makreel. Er zit dus voor iedereen wel iets lekkers tussen om met makreel te maken.

Gezond

Naast dat makreel erg lekker is, is het ook nog eens gezond. Makreel bevat namelijk een zee aan de omega 3-visvetzuren EPA en DHA. Deze zijn goed voor hart, hersenen en gezichtsvermogen. Er bestaan veel omega 3 verrijkte producten die goede vetten bevatten, maar geen daarvan bevat zoveel als een portie makreel. Voor een wekelijks portie van 70 gram gerookte makreel moet je maar liefst 63 boterhammen met verrijkte boter eten om aan dezelfde hoeveelheid gezonde vetten te komen.

Betaalbaar

Er wordt soms gedacht dat vis heel aantrekkelijk lijkt, maar vanwege de hoge kosten een drempel vormt. Niets is minder waar. Voor slechts een paar euro kan je een hele makreel krijgen. Dit maakt de vis een zeer betaalbare keuze uit alle vis, schaal- en schelpdieren.

Duurzaam

Makreel is een goede keuze voor degene die willen bijdragen aan klimaatdoelstellingen. Makreel scoort namelijk het beste op de ladder van producten met dierlijke eiwitten betreffende de CO2-foodprint. Hiermee laat het varkens- en rundvlees, kip, tofu en vegaburger ver achter zich. Wetenschappers stellen ook op basis van recente onderzoeken vast dat het makreelbestand zich in uitstekende staat bevindt en de aanwas van jonge vis in recente jaren relatief hoog is.

Bron: Nederlands Visbureau

Delen