Dít zijn de musea die je moet bezoeken tijdens deze herfstige dagen

Dít zijn de musea die je moet bezoeken tijdens deze herfstige dagen

Het is koud, regenachtig en donker… Echt weer om onder een dekentje op de bank te kruipen. Wil je er toch op uit? Bezoek dan een museum! Het is lekker warm binnen terwijl je prachtige collecties bekijkt. De meeste musea hebben ook speciale activiteiten voor kinderen. Weet je niet waar je naartoe moet? We zetten een paar tips voor je op een rij!

100%NL Magazine Reddingsmuseum

Beukende golven, gestrande schepen en uitrukkende reddingboten

Beleef in het spannende Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers de wereld van heldhaftige redders en ontdek het verhaal van het reddingwezen. Ervaar windkracht 10 in de windtunnel en neem een kijkje op de legendarische, varende reddingboten. Er is van alles te beleven voor jong en oud. In het museum kun je zelf uitproberen of je een echte held kunt worden door het digitale Heldenspel te spelen.

100%NL Magazine Stedelijk Museum Alkmaar

Beleef het verleden van Alkmaar

In Stedelijk Museum Alkmaar trekken vijf eeuwen roemruchte geschiedenis, kunst en cultuur aan je voorbij. In de spannende opstelling ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’ word je meegenomen in de strijd om de stad. Maak ook de zeven spannende weken van het beleg van Alkmaar mee! Of breng een bezoek aan ‘Portret van Alkmaar’, een hedendaagse, speelse en interactieve presentatie van de stadsgeschiedenis in een notendop.

100%NL Magazine Ijmuiden

Ontdek de historie van IJmuiden

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum is gevestigd in de voormalige visserijschool en brengt de geschiedenis van het graven van het Noordzeekanaal in beeld. Ook leer je van alles over het ontstaan van IJmuiden en alle maritieme activiteiten. Voor kinderen zijn er leuke speurtochten en vanuit de toren heb je een werkelijk prachtig uitzicht over IJmuiden en de havens.

100%NL Magazine Huis van Hilde

Spannende ontdekkingstocht door de archeologie van Noord-Holland

Hoe leefden mensen vroeger in Noord-Holland? In Huis van Hilde leer je alles over de archeologie en bewoningsgeschiedenis van deze provincie. Sta letterlijk oog in oog met mensen uit het verleden wanneer je de mensfiguren uit verschillende periodes ontmoet. Bekijk de meer dan duizend indrukwekkende vondsten van de Prehistorie tot de Nieuwe Tijd.

100%NL Magazine Flessenscheepjesmuseum

Flessenscheepjes in alle soorten en maten

Een uniek museum is het Flessenscheepjes Museum. Je vindt hier ’s werelds grootste collectie flessenscheepjes uit alle delen van de wereld. Bekijk meer dan duizend exemplaren, o.a. uit de vroege zeilvaart en de VOC-tijd. Onderga de magie van het scheepje in de fles en ervaar hoe het door de flessenhals in zijn thuishaven wordt geloodst.

100%NL Magazine Westfries Museum

De sfeer van de Gouden Eeuw

In een van de opmerkelijkste gebouwen van Hoorn zit het Westfries Museum. Achter de 17de-eeuwse pronkgevel vol leeuwen en stadswapens gaat een complex schuil met statige zalen, intieme kamers, hoge zolders en geheimzinnige kelders. De rijkdom uit de tijd van de VOC glanst in dit museum. Bekijk de bijzondere voorwerpen en schilderijen uit die periode. Nieuw is de virtual reality bril waarmee je vanuit een luie stoel door het Hoorn van de Gouden Eeuw wandelt.

100%NL Magazine Viking

Enige tentoonstelling over de Noormannen in Nederland

Op Wieringen zijn drie zilverschatten uit de 9de eeuw gevonden. Wieringen was in die tijd een plaats langs de internationale handelsroute van de Vikingen. De Vikingschatten bestaan onder andere uit zilveren armbanden, verschillende munten en een armring. Ontdek in het Viking Informatie Centrum ook alles over de ijstijd en bekijk vondsten uit de Waddenzee, onder andere een grote mammoettand.

100%NL Magazine Bakkerijmuseum

De geur van verse koek

Smullen! Het lekkerste museum van Nederland is het Bakkerijmuseum. Bekijk hoe chocolade, marsepein, suikerwerk en ijs gemaakt en verwerkt worden tot een lekkernij of tot een eetbaar kunstwerk. De bakkers demonstreren alle facetten van het ambacht en kinderen kunnen oefenen in de oude bakkerstechnieken. Zet een stap terug in de tijd en zie de werkende historische voorwerpen.

Meer info

Bekijk alle dagje uit-tips op dagjeuitbovenamsterdam.nl. Hier kun je meteen kans maken op vrijkaarten voor winterse uitjes in december!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Holland Boven Amsterdam