Eten & Drinken

Kurk of draaidop op je wijnfles: is de één echt beter dan de ander?

Het is een discussie die al jaren woedt onder wijnliefhebbers: smaakt wijn beter wanneer de fles een kurk heeft dan wanneer hij een draaidop heeft? En gaat het gemak van een fles die je snel open kunt maken ten koste van de smaak? Volgens de universiteit van Oxford wel, maar niet om de reden die je zou denken. 

De wereld van wijn zit vol met eeuwenoude tradities die niet zomaar veranderd worden. Toch liggen er steeds meer flessen in de winkel met een draaidop in plaats van de klassieke kurk. Er wordt beweerd dat deze kurk beter zorgt voor meer smaak, maar nu blijkt dat dit niet waar is. Het is namelijk het geluid en het beeld van een fles wijn die ontkurkt wordt die ervoor zorgen dat wij de wijn lekkerder vinden. In het onderzoek gaven de proefpersonen hogere cijfers voor een wijn in een fles met kurk, dan voor precies dezelfde wijn in een fles met draaidop!

Bij een eerder onderzoek is ook al gebleken dat mensen geblinddoekt het verschil niet kunnen proeven tussen een wijnsoort uit de twee verschillende soorten flessen. Het verschil zit dus compleet tussen onze oren. 

Kortom, je vindt dezelfde wijn minder lekker als hij in een fles met draaidop zit, terwijl er aan de smaak helemaal niets is veranderd. Toch kunnen wij het begrijpen dat je het sfeervoller vindt om de kurkentrekker erbij te pakken. 

 

Bron: The Telegraph


Gewoon het leukste blad van Nederland