Eten & Drinken

Lust je geen koffie? Daar kan je dus niks aan doen!

Kan jij je eerste kopje koffie nog herinneren? Het zure gezicht dat je trok nadat je een klein slokje van je eerste kopje koffie nam is voor iedereen wel een bekend gegeven. Verscheidene kopjes later ben je gebombardeerd tot echte koffieleut, is het zure gezicht dat je trok verleden tijd en kan je niet functioneren zonder een kopje koffie 's ochtends.  

 

Dit is echter niet voor iedereen het geval. Er zijn mensen die niet na één kopje alweer smachten naar een nieuwe. Als echte koffieleut kan je je daar natuurlijk niks bij voorstellen, maar deze non-koffie drinkers hebben hier geen controle over.

Italiaanse en Britse onderzoekers hebben de handen ineengeslagen en de koffiegewoontes van 3.000 Nederlandse en Italiaanse koffiedrinkers onderzocht. Uit dit onderzoek werd duidelijk dat het ‘lusten van koffie’ niet ligt aan het feit dat je het niet hebt ‘leren drinken’ in je jeugd, maar het zit in je genen. Ben je drager van het PDSS2-gen? Dan breek je minder snel de cafeïne af waardoor het langer duurt voordat je weer de drang voelt om nog een kopje koffie te nemen.

De Italianen die aan het onderzoek deelnamen lieten een veel duidelijker verschil zien tussen gendragers en niet gendragers. Dit komt vooral door het feit dat Italianen bekend staan als doorgewinterde koffiedrinkers in vergelijking met ons Nederlanders. De hoeveelheid koffie en de soorten koffie zijn factoren die dit verschil verklaren.  


Gewoon het leukste blad van Nederland