BN'ers

Quinty Trustfull deelt haar favoriete familierecept!

Quinty zorgt er samen met haar collega’s in Koffietijd altijd voor dat je vrolijk de nieuwe dag ingaat. Ter ere van de vijftigste verjaardag van Hoogvliet, deelt Quinty het recept van haar favoriete gerecht: bruine bonen met rijst.

BB&R - Bruine bonen met rijst

Quinty: “Ik maak altijd veel, want ik vind het heerlijk om de dag erna die bruine bonen te eten met wat gebakken aardappeltjes.”

2 potten Hollandse bruine bonen - basmati of pandanrijst - 2 uien - 3 tomaten - knoflookje - Madame Jeanette (of een andere hete peper) - pimentkorrels - 2 maggi blokjes (Surinamers maken alles met maggi blokjes) - zoete ketjap - zoute ketjap - klein beetje soja -  verse gember - five spice - zonnebloem olie - peper en zout

Fruit de ui, knoflook en een paar stukken gember in de zonnebloem- olie. Tomaat in blokjes snijden en toevoegen. Five spice kruiden er bij, 2 maggiblokjes, beetje zwarte peper en naar smaak nog wat zout. Dat wordt een lekker goedje. 4 of 5 pimentkorrels erbij, dan de potten bruine bonen inclusief vocht. Beetje zoete ketjap, zoute ketjap en sojasaus erbij. En dan een Madame Jeanette. Kleine tip: als je van heel pittig houdt, snijd je een inkeping er in. Houd je van minder pittig, laat ’m heel en leg ’m er op, dan trekt het smaakaroma er vanzelf in. Laat dat een tijdje pruttelen op een heel laag vuurtje. Ondertussen kook je de rijst.

Met hete kip

4 biologische kippenbouten - maggiblokjes - zwarte peper -  gember of gemberpoeder - Madame Jeanette (of een andere hete peper) - zoete ketjap -  zoute ketjap - sojasaus - bleekselderij - ketchup

Was de kip met water en azijn, dan blijft-ie lekker sappig, en leg het in een ovenschaal. Kies voor kippenbouten, die zijn sappiger. Verkruimel de maggiblokjes erover en zwarte peper, gemberpoeder, Madame Jeanette, zoete ketjap, zoute ketjap, sojasaus, een klein beetje ketchup en wat gesnipperde selderij. De rest van de selderij kun je bij de bruine bonen doen. Zet de schaal in een voor-verwarmde oven op 190 graden en laat in 60 minuten gaar worden.

Surinaams zuur

Quinty: “Dit kun je enorm lang bewaren in de koelkast en is zelfs lekker bij een bruine boterham met kaas, probeer maar eens!”

2 komkommers - 2 rode uien - pimentkorrels - Madame Jeanette (of een andere hete peper) - azijn - zout

Snijd de komkommers over de lengte in, verwijder de zaadlijsten. Snijd de uien in ringen en de Madame Jeanette doormidden en voeg een paar stukjes bij, maar laat ’m heel als je niet van heel pittig houdt. Voeg zout toe naar smaak en zoveel azijn dat het net niet onder staat. Daarna een scheut kokend water erbij, zodat de komkommer helemaal onder staat. Sluit af met de deksel om de komkommer lekker zacht te krijgen. Ik maak altijd een hele bak en omdat het in het zuur staat, kun je het wekenlang eten.  


Gewoon het leukste blad van Nederland