Eten & Drinken

Heb jij altijd ruimte voor een toetje? Hier komt dat door!

Heb jij ook altijd nog ruimte voor een toetje, hoeveel je ook gegeten hebt? Hier zijn meerdere verklaringen voor en wij leggen het je uit! 

De eerste verklaring is dat je zintuigen gewend raken aan een bepaald soort eten. Je smaakpapillen gaan de smaak dan saai vinden en hebben hier geen zin meer in, waardoor er een signaal wordt gegeven dat je vol zit. Wanneer er vervolgens ander soort voedsel aan je wordt voorgeschoteld, gaat dit volle gevoel plotseling weg en lust je dit toch. Daarnaast wordt dit ook geprikkeld door hoe het eruit ziet en hoe het ruikt! 

De tweede verklaring heeft volgens de Noorse wetenschappers Arnold Berstad en Jørgen Valeur te maken met het feit dat je maag zich ontspant. Dit gebeurt bij het zien en ruiken van eten, de druk in je maag door het eten wat je al gegeten hebt, de twaalfvingerige darm, die het eten in je maag kan 'proeven', maar ook door glucose (suiker). Door de suiker in het toetje gaat je maag zich dus verder uitzetten, waardoor je je minder verzadigd voelt. Voor je gevoel kan er dus nog makkelijk een toetje bij! De onderzoekers geven aan dat hierdoor dus de kans groot is dat je gaat overeten. Als je graag iets zoets wilt raden zij aan om een klein dessert te nemen in plaats van een groter dessert. 

Bron: AD


Gewoon het leukste blad van Nederland