Eten & Drinken

Recept: de Scandinavische groentetaart van Yvon Jaspers

Als ze niet op zoek is naar een vrouw of man voor de vrijgezelle boer, staat ze het liefst in de keuken. Vooral in de weekenden houdt ze van uitpakken. En nu ze haar eigen kookboek De keukentafel van het Noorden heeft geschreven, kunnen wij gezellig met haar meedoen! 

 

Hoe ben je in aanraking gekomen met de keuken van het hoge Noorden? 

“Ik hou erg van onze Noorder-buren. En dan vooral van hun prachtige tradities. Bijvoorbeeld Midzomernacht of Santa Lucia. Ik ben er vaak geweest, voor werk en ook gewoon op vakantie. Zij leven in een veel donkerder klimaat. Nog meer winter dan wij hebben. Nog kortere zomers. Dat zie je terug in wat en hoe zij eten. Dat vind ik inspirerend. Ik ben niet zo goed in slecht weer en kan dus wel wat leren van die Scandinaviërs. Zij zijn veel zieliger dan wij, maar hebben er mooie ‘oplossingen’ voor!” 

Komen de recepten uit jouw boek uit een bepaalde streek? 

“Zweden speelt de hoofdrol, maar ook Denemarken en Noorwegen komen ruim aan bod.” 

Zijn de ingrediënten makkelijk te krijgen in Nederland? 

“Ik wilde een boek maken wat zou voldoen aan drie eisen. Je moet alle ingrediënten in de gewone supermarkt kunnen kopen, iedereen moet het kunnen maken en het moet betaalbaar zijn. En natuurlijk moet het je inspireren!” 

 

Recept van Yvon: Groentetaart met paddenstoelen en blauwschimmelkaas

4 personen, 50 minuten

2 el koolzaadolie of andere plantaardige olie om te bakken ● 1 rode ui, in achten ● 300 g pastinaak of wortel, of half om half, in dunne plakjes ● 150 g knolselderij, in kleine blokjes ● 200 g gemengde paddenstoelen, in stukken ● 1 stuk bladerdeeg van ca. 30x30 cm ● 6 eieren, geklutst ● 50 ml slagroom of ongezoete sojaroom ● 200 g blauwschimmelkaas ● 1 tl tijmblaadjes ● zout en peper.  Nodig: oven ● bakplaat ● bakvorm van ca. 25 cm.

Verwarm de oven voor tot 190 °C. Verhit 1 eetlepel van de koolzaadolie in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan. Voeg de pastinaak, wortel en knolselderij toe. Bestrooi met zout en peper en laat 20 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan. Verhit de tweede eetlepel olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen 5 minuten aan tot het meeste vocht verdampt is. Bestrooi met zout en peper. Bekleed een taartvorm met het bladerdeeg. Bestrijk met een beetje van het geklutste ei. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Bedek het bladerdeeg met de groenten. Verdeel de paddenstoelen erover. Meng de eieren en de slagroom en voeg zoveel zout en peper toe als je lekker vindt. Giet dit mengsel over de groenten en paddenstoelen. Strooi de kaas en de tijmblaadjes erover. Bak ongeveer 35 minuten in het midden van de oven tot de taart goudgeel en gaar is. Serveer warm.

Tip: Gebruik geitenkaas ls je niet van blauwschimmelkaas houdt.

 


Gewoon het leukste blad van Nederland