Eten & Drinken

WAT?! Dreigt de wijn op te raken? #paniek!

Wie afgelopen zomer in Zuid-Europa op vakantie is geweest, weet het vast. Het was er prachtig mooi weer, erg warm en er viel geen regen. Wanneer je op vakantie bent zijn dit prima omstandigheden om heerlijk te genieten. Helaas zit er ook een minder mooie kant aan die snikhete zomer… De wijn dreigt namelijk op te raken!

Ja, je leest het helaas goed. De extreem warme zomer (in combinatie met de strenge vorst van afgelopen lente) zorgt ervoor dat de wijnproductie flink omlaag gaat. Er zijn veel druivenoogsten mislukt, waardoor de wijnboeren minder wijn kunnen maken. Er wordt zelfs gesproken van de laagste Europese wijnproductie in een halve eeuw!

Italië produceert dit jaar 23 procent minder wijn, Frankrijk 19 procent en de productie in Spanje is 15 procent minder… Dit komt neer op een wereldwijde daling van zo’n 246 miljoen hectoliter wijn, aldus de Internationale Organisatie van Wijn. Voor je beeldvorming: een hectoliter zijn 133 flessen wijn. Dat wordt dus nippen van je Europese wijntje…

Toch is er ook goed nieuws… De kwaliteit van de wijn die wel wordt geproduceerd is wel goed! En… Buiten Europa weten ze natuurlijk ook hoe ze wijn moeten maken en daar gaat het gelukkig wel goed. We kunnen dit jaar 6% meer wijn uit Australië verwachten en  de Argentijnse wijnboeren verwachten een kwart meer productie!


Gewoon het leukste blad van Nederland