Eten & Drinken

Wat kun je beter wel in de koelkast bewaren en wat niet?

De een bewaart al zijn appels, peren, bananen en perziken in de koelkast, terwijl de ander het juist liever in de fruitschaal bewaart. Hetzelfde gebeurt met producten als eieren en groentes als avocados. Er is veel discussie over wat je beter wel kunt koelen en wat niet. Dit onderzoek uit Engeland heeft de antwoorden. 

Jaarlijks gooien we met z'n allen tonnen voedsel weg omdat het niet meer houdbaar is, zeker met fruit en groente. In het geval van appels en sinaasappels is het inderdaad om ze altijd in de koelkast te bewaren, want dit zorgt voor langere houdbaarheid. Dit is niet het geval voor al het fruit, want bananen kun je als ze nog niet ruip zijn het beste ongekoeld bewaren. De koude temperatuur zorgt er namelijk voor dat ze minder snel rijp worden. Als je bananen mooi geel zijn, kun je ze wel in de koelkast leggen. Zo worden ze niet overrijp. Dit laatste geldt trouwens ook voor avocados!

En uien, wat doe je daarmee? Volgens het onderzoek kun je deze beter niet in de koelkast bewaren, maar ook niet op een te lichte plaats. De ideale plek is een lekker koel en donker kastje. En tomaten? Die doen het het beste op kamertemperatuur. 

Met de feestdagen in aantocht halen veel mensen weer wat flessen champagne in. Deze kun je volgens de Britse onderzoekers beter niet te lang in de koelkast bewaren, want dan verandert de smaak. Ook is het beter om ze horizontaal te bewaren in plaats van ze rechtop in de koeling te leggen. 

Zo haal je komende periode het allermeest uit al je aankopen en hoef je niets onnodig weg te gooien.

 


Gewoon het leukste blad van Nederland