Eten & Drinken

Deze wijnfabels helpen wij nu de wereld uit

Jahaa, het is weer tijd voor de vrijdagmiddagborrel! Er zijn een heleboel fabels over wijn en wij nemen er 3 onder de loep. 

Iedere wijn die langer ligt wordt steeds lekkerder: fabel

De meeste wijnen worden niet beter, maar juist slechter wanneer zij ouder worden. 98% van de witte wijn wordt gemaakt om zo snel mogelijk en in ieder geval binnen een jaar, te drinken. Voor rode wijn is dit 90%. De wijn is na een jaar nog wel drinkbaar, maar hij zal veel van z'n charme verliezen. Het gaat vooral om huis-tuin-en-keukenwijnen, die je in de supermarkt of de groothandel koopt. Maar uiteraard zijn er ook uitzonderingen in de regel. 

Rode wijn drink je op kamertemperatuur: fabel

Deze uitspraak stamt uit de tijd dat 18 graden beschouwd werd als kamertemperatuur. Tegenwoordig staat de thermometer in de meeste huizen boven de 20 graden ingesteld. Wanneer je rode wijn te warm drinkt kan de wijn uit balans raken en de alcohol de overhand nemen. De wat oudere rode wijnen zijn het lekkerste om te drinken op een temperatuur van 18 graden. Veel jonge rode wijnen zijn vaak lekker om iets gekoeld te drinken.

Een wijn met een draaidop hoef je niet te proeven in een restaurant: fabel

Wanneer je in een restaurant bent wordt bij het openen van de fles wijn aan je gevraagd om deze te proeven. Niet alleen bij flessen met een kurk, maar óók met wijnen die een draaidop hebben, kan er sprake zijn van kurk in de wijn; een muffe smaak, veroorzaakt door schimmels en gisten. De kans dat er kurk in een fles wijn met een dop zit is wel veel kleiner. Echter is het mogelijk, om verschillende redenen. Bijvoorbeeld door slechte hygiene bij het bedrijf waar de wijn wordt gebotteld, wanneer de schimmels al aanwezig waren in de opslagtanks of in de lege flessen. 

Bron: Nu.nl, Oostendorp wijnen


Gewoon het leukste blad van Nederland