Eten & Drinken

Zo gezond zijn vezels

Vezels, je buik heeft ze hard nodig. Vezels zijn namelijk heel belangrijk voor een gezonde spijsvertering en daarmee een gezonde buik. Daarnaast zorgen vezels voor een langdurig verzadigd gevoel, wat heel handig is als je probeert af te vallen, en ze verlagen het risico op darmkanker. Met een paar handige tips is een vezelrijke leefstijl binnen handbereik! Speciaal voor jou heeft de Maag Lever Darm Stichting een gratis minigids gemaakt. Voor een flinke dosis inspiratie, recepten en tips. Download hem hier!

Drie gezondheidsvoordelen van vezels:

1. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde stoelgang en kunnen klachten als verstopping of diarree voorkomen en verminderen.
2. Vezels zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel.
3. Vezels kunnen het risico op darmkanker verlagen.

Hoeveel vezels heb ik nodig?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen ligt rond de 30 tot 40 gram. Weet jij hoeveel gram vezels jij elke dag nodig hebt? Ontdek het hier in twee stappen!

Vezeltips

Vezelrijk eten hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Met deze handige tips zet je namelijk al gauw flink wat extra vezels op de teller. Je vindt vezels terug in plantaardige producten. Varieer dus volop met groente, fruit, volkoren granen, aardappelen, noten en peulvruchten.

Tip 1. Ontbijt vezelrijk!

Met een goed ontbijt komt de spijsvertering weer op gang. Nog beter is als je kiest voor een vezelrijk ontbijt. Vezels werken namelijk verzadigend en voorkomen dat je snel weer trek hebt.

Tip 2: Kies volkoren
Ga voor volkorenproducten. Zoals volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Dat bevat meer vezels en is gezonder. Wist je dat de kleur van brood meestal niets zegt over de hoeveelheid vezels dat het bevat? Volkorenbrood is vaak lichter dan bijvoorbeeld meergranenbrood. Tip: je herkent volkorenbrood aan het ingrediënt ‘volkorenmeel’ op de ingrediëntenlijst!

Tip 3: Let’s go nuts!
Wist je dat noten, zaden en pitten volop vezels bevatten? Lekker als tussendoortje, door de salade of door je yoghurt.

Tip 4: In de bonen
Peulvruchten; heel veelzijdig en boordevol vezels. Kies vaker voor kikkererwten, linzen, bonen en kapucijners. Voor weinig geld maak je er in een handomdraai de lekkerste gerechten mee. Wat dacht je van een linzensoep of zelfgemaakte hummus op basis van kikkererwten?

Tip 5: Ga voor groente & fruit

Waarschijnlijk niets nieuws voor je. Maar ga voor extra groente- en fruitmomenten op de dag! Kies snoepgroente tussendoor, of verrijk je boterham eens met groente en fruit. Wat dacht je van hummus met reepjes paprika, of pindakaas met plakjes banaan? Een fijne combinatie.

Gratis minigids

Speciaal voor jou heeft de Maag Lever Darm Stichting een gratis gids vol inspiratie, recepten en tips ontwikkeld. Op naar een vezelrijke leefstijl!

Download de gratis 'minigids over vezels'.


Gewoon het leukste blad van Nederland