100%NL Magazine winterbanden

Regels winterbanden in Duitsland gewijzigd per januari 2018

Ben jij een wintersportfanaat en staat jouw wintersportvakantie voor 2018 ook al gepland? Let dan even op, want de regels voor winterbanden in Duitsland zijn gewijzigd per 1 januari 2018.

Ben jij een wintersportfanaat en staat jouw wintersportvakantie voor 2018 ook al gepland? Let dan even op, want de regels voor winterbanden in Duitsland zijn gewijzigd per 1 januari 2018.

BOVAG waarschuwt dat het zogenaamde sneeuwvlokjessymbool vanaf 1 januari 2018 in Duitland verplicht is op alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden. De aanduiding M+S volstaat niet meer als kwalificatie voor de winterband. De Duitse overheid verplicht het symbool met ingang van 2018 op alle banden die vanaf dan worden geproduceerd en gemonteerd om in de winterperiode op de openbare weg te gebruiken. Rijd je toch met met winter- of vierseizoenenbanden geproduceerd in 2018 en zonder het symbool, dan moet je een boete betalen. Deze bedraagt minimaal € 60.

Let op de DOT-code

Alle banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd zijn volgens BOVAG vrijgesteld van de nieuwe Duitse plicht, ongeacht of ze na die datum daadwerkelijk worden gemonteerd. Er mag ook nog enkele jaren mee worden rondgereden. Op de zijkant van alle banden staat een zogenaamde DOT-code die bestaat uit vier cijfers die de week en het jaar van productie weergeven. Automobilisten die door Duitsland reizen en na de jaarwisseling nieuwe banden laten monteren, moeten dus goed op deze code in combinatie met M+S letten.

Hoe zit het in andere Europese landen?

Het advies voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen trekken is te zorgen voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool, zodat tijdens de complete reis overal aan de wet voldaan kan worden. In de Europese landen gelden verschillende regels voor het gebruik van winterbanden. Kijk voor een overzicht voor de actuele regels per land op de interactieve kaart van Europa op www.bovag.nl/winterbanden.

 

Bron: BOVAG