Rob heeft geen kinderwens maar zijn vriendin wel: 'Het staat als een muur tussen ons in'

Rob heeft geen kinderwens maar zijn vriendin wel: ‘Het staat als een muur tussen ons in’

Roos is relatiecoach en zal iedere 2 weken een lezer van 100%NL Magazine advies geven voor zijn of haar relatieprobleem. Dit keer lees je het verhaal van Rob.

Beste Roos,

Ik zit met een behoorlijk probleem dat ik met niemand kan delen. Mijn vriendin en ik hebben al 10 jaar een fijne relatie en we wonen nu al bijna 7 jaar samen. We hebben allebei een goede baan, een lekker inkomen en veel vrijheid om te doen waar we zin in hebben. We reizen de hele wereld over en verrassen elkaar regelmatig met korte stedentrips en culinaire uitstapjes. Spontaan, zomaar als we daar ineens zin in hebben. Een leven waar we allebei heel erg blij van worden.

Of werden eigenlijk. Over kinderen hebben we het in het verleden natuurlijk wel gehad maar we vonden het allebei prima zo. Alleen lijkt dat nu te veranderen. Het is alsof zij nu beseft dat ze gezien haar biologische klok niet meer al te lang kan wachten en ze nu een knoop moet doorhakken. Ik merk dat het bij haar steeds meer begint te kriebelen. Zij wil een kind. Het punt is dat ik echt geen kinderen wil.

Ik hou zielsveel van mijn vriendin en ik wil haar om deze reden ook niet verliezen, maar ik wil geen vader worden. Ik zie mezelf niet in die rol en daarnaast moet ik heel eerlijk bekennen dat ik mijn leven zoals het nu is niet wil veranderen. Het idee dat die vrijheid me wordt ontnomen, grijpt me bij de keel. Ondertussen zie ik het verlangen bij haar groeien en onze relatie langzaam veranderen. Het is onmogelijk te kiezen tussen; haar het moederschap ontzeggen of mij het vaderschap opleggen. Inmiddels twijfelen we er allebei aan of we nog wel samen gelukkig kunnen worden en staat deze kinderwens als een muur tussen ons in.

Kun jij ons advies geven om dit op te lossen?

Rob

Advies van Relatiecoach Roos

Lieve Rob,

De meeste mannen ontdekken hoe mooi het is om vader te zijn nadat de baby er is en niet eerder. Het al dan niet verlangen naar een kind hangt samen met de kwaliteit van de relatie van het paar en paradoxaal genoeg, als hij “perfect” is, heeft de man, als conservatief, de neiging om de dingen┬áte laten zoals ze zijn. Geen kinderen willen, is hetzelfde als zeggen: ik wil mijn leven niet veranderen, ons stel.

Terwijl in de psychologie van vrouwen het moederschap vloeiend wordt geleefd, wordt in de mannelijke geest vaak om verschillende redenen gevreesd voor verandering. Vanwege de mogelijkheid om macht te verliezen, gewoonten te veranderen, onder iemand anders te staan en liefde en aandacht te delen van zijn eigen vrouw (van wie hij naast partner ook vaak een zoon is).

Ga bij jezelf op onderzoek uit.

Liefs, Roos

Heb jij een vraag op relatiegebied en zou jij graag advies willen? Stuur deze dan hieronder anoniem in.