100%NL Magazine Relatiecoach Roos

Rob’s vriend heeft een drankprobleem: ‘Overal vind ik lege flessen’

Roos is relatiecoach en zal iedere 2 weken een lezer van 100%NL Magazine advies geven voor zijn of haar relatieprobleem. Dit keer lees je het verhaal van Rob.

Hallo Roos,

Ik heb mijn vriend leren kennen toen hij net uit de kast was gekomen. Hij was al 21, maar kwam uit een streng christelijk gezin waardoor hij het tot die tijd had proberen te verdrukken. We werden smoorverliefd maar hij gaf meteen aan dat hij geen vaste relatie wilde. Het was belangrijk voor hem eerst zijn seksualiteit te ontdekken. Ik snapte dat. We bleven contact houden, ik zag hem worstelen met zichzelf en zag hoe hij zich volledig in het Groningse nachtleven onderdompelde.

Na een jaar of vijf was hij ‘uitgeraasd’ en gaf hij aan dat als ik hem nog wilde, hij nu klaar was om een relatie te beginnen. Ik had geen keus. Ik heb altijd geweten dat hij voor mij de ware is. Nu zijn we drie jaar verder. Drie hele moeilijke jaren. Want naast dat hij nog steeds geen vrede heeft met zijn geaardheid en moeite heeft met het feit dat zowel zijn ouders als het kerkgenootschap zijn relatie niet accepteren, drinkt hij veel te veel.

Waar we in het begin graag met elkaar het glas heften, een wijntje opentrokken bij een lekker etentje en bij gelegenheid dronken werden tijdens het stappen, heeft hij nu standaard als ik thuiskom uit mijn werk al gedronken. Overal vind ik lege flessen. In de keuken, naast de bank, zelfs een keer in het toilet. Steeds vaker eindigt zo’n avond in een emotionele uitbarsting van zijn kant. Er zit zoveel boosheid in hem en die krijg ik keer op keer over me heen. De volgende dag voelt hij zich slecht en verdrietig. Kunnen we er over praten en belooft hij beterschap. Maar langer dan een dag of twee gaat dat niet goed. Ik vind dat hij hulp moet zoeken. Enerzijds voor zijn drankprobleem, maar vooral om te leren om over zijn gevoelens te praten. Heb je enig idee hoe ik hem daarvan kan overtuigen?

Groet, Rob

Advies van Relatiecoach Roos

Lieve Rob,

Wat goed dat je je vriend eerst de ruimte hebt gegeven in zijn proces en dat je hem ook nu weer probeert te helpen.

Veel homoseksuelen hebben moeite om zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Dit kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld door geloofsovertuiging.  Er komt vaak schaamte bij kijken en proberen afstand te nemen van hun gevoelens.  Dit soort gedrag leidt ertoe dat ze een ongelukkig leven leiden, hun identiteit voor anderen verbergen en hun zelfrespect in gevaar brengen. Jouw vriend zoekt verlichting in drank. Het is daarom belangrijk om te werken aan het proces van het accepteren van zijn seksualiteit, hierdoor zal hij zijn identiteit en zelfrespect weer terugvinden.

Ga het gesprek met hem aan op een rustig en nuchter moment. Schakel een zorgverlener in, want jij kan hem alleen bijstaan en niet de zorg geven die jouw vriend op dit moment nodig heeft.

Ik wens jullie heel veel sterkte en succes!

Liefs, Roos

Heb jij een vraag op relatiegebied en zou jij graag advies willen? Stuur deze dan hieronder anoniem in.