100%NL Magazine Rosalia

Sandra is haar zuinige vrienden zat: ‘Als je er eenmaal op gaat letten, valt het je steeds meer op’

Roos is relatiecoach en zal iedere 2 weken een lezer van 100%NL Magazine advies geven voor zijn of haar relatieprobleem. Dit keer lees je het verhaal van Sandra.

Lieve Roos,

Ze zeggen wel eens in tijden van oorlog leer je je vrienden kennen. Nou wil ik oorlog op geen enkele manier vergelijken met deze rare corona tijden. Maar toch leer je ook nu je vrienden weer op een andere manier kennen. Niet alleen omdat je soms rare keuzes moet maken, omdat je met niet meer dan een maximaal vastgesteld aantal mensen mag zijn. Maar ook omdat mensen best vaak de regels gebruiken zoals het hen het makkelijkst uitkomt.

Met vrienden van mij was het vlak voor de eerste golf zo dat zij mijn man die net is het besmette Italië was geweest, vroegen niet naar een feestje te gaan omdat hun ouders kwetsbaar zijn. Ze gingen vervolgens zelf wel. Toen de regels van het aantal mensen die je thuis mocht ontvangen strikter werden, hielden ze zich daar strikt aan voor wat betreft het te ontvangen bezoek thuis. Alle eigen feestjes en verjaardagen werden gecanceld, maar ze schoven nog wel aan bij anderen, ongeacht het aantal mensen dat daar was.

En zoals dat gaat met veel dingen; Als je er eenmaal op gaat letten, valt het je steeds meer op. Binnenkort ben ik jarig en hoewel zij er tot nu toe sinds we elkaar kennen ieder jaar bij waren, ben ik sterk aan het overwegen om toch een ander stel uit te nodigen. Het voelt aan de ene kant als een beetje kinderachtig van mezelf. Maar aan de andere kant vind ik het leuker om die mensen uit te nodigen, waar ik zelf ook nog regelmatig mag aanschuiven.

Ik weet zeker dat ik de boel op scherp zet als ik dit zou doen, ik wil deze vrienden niet kwijt maar erger me ondertussen wel aan een sluimerende zuinigheid, die ik nu pas heb opgemerkt maar die er waarschijnlijk altijd al wel geweest is. En waar waarschijnlijk ook geen vaccin voor komt. Heb jij enig idee hoe ik dit het best bespreekbaar kan maken?

Groetjes Sandra

Advies van Relatiecoach Roos

Lieve Sandra,

In slechte tijden zie je vaak de ware aard van mensen. We reageren allemaal anders in moeilijke tijden. Dit komt mede door ons DNA, we zijn gevormd door de generaties heen. In een relatie accepteer je de goede en minder goede eigenschappen van je partner.

Als de vriendschap je dierbaar is, dan geldt dit ook bij vriendschap. Misschien zijn je vrienden zich helemaal niet bewust, maak ze bewust door je gevoelens te bespreken! Vriendschappen zijn waardevol en als het enigszins kan moet je dit koesteren.

Liefs, Roos

Heb jij een vraag op relatiegebied en zou jij graag advies willen? Stuur deze dan hieronder anoniem in.