100%NL Magazine Relatiecoach Roos

Sanne’s man heeft een laag libido: ‘Ik denk dat hij een ander heeft’

Roos is relatiecoach en zal iedere 2 weken een lezer van 100%NL Magazine advies geven voor zijn of haar relatieprobleem. Dit keer lees je het verhaal van Sanne (49).

Lieve Roos,

Ik zit met een probleem. Al vanaf mijn 20e ben ik samen met mijn man. We hebben een fijn huwelijk, drie fantastische kinderen, allebei een leuke baan, lekker huis en dus helemaal niets te klagen. En toch voel ik me niet lekker, eenzaam zelfs. Ik heb genoeg vriendinnen waar ik regelmatig leuke dingen mee doe en veel mee praat, maar er is één ding waar ik het niet over kan hebben. Want waar zij klagen over het feit dat hun mannen nog steeds regelmatig seks wil – terwijl zij daar zelf steeds minder zin in hebben – is dat bij ons omgekeerd.

Onze relatie begon zo’n 30 jaar geleden vol passie en vuur, zoals dat bij de meeste stellen gaat. Maar bij ons bleef het vuur altijd branden. Zelfs na de komst van onze drie kinderen hadden we nog regelmatig een goede vrijpartij. Tot een jaar geleden…Het initiatief komt nooit van zijn kant en als ik aanstalten maak, zegt hij ’s avonds dat hij moe is en ’s morgens dat hij aan het werk moet. Ook nu, nu thuiswerken de norm is en het geen moer uitmaakt hoe laat je precies begint.

Bij mijn vriendinnen durf ik het niet neer te leggen omdat ik het gewoon te gênant vind. Met mijn man durf ik het ook niet te bespreken omdat ik weet dat het eigenlijk maar één ding kan betekenen. Namelijk dat hij mij niet meer aantrekkelijk vindt. Of nog erger dat hij een ander heeft. Ondertussen word ik steeds onzekerder van mezelf. Ook merk ik dat ik steeds vaker loop te snauwen en vooral naar hem toe een kort lontje heb. Zogenaamde romantische weekendjes die ik organiseerde, hebben in het verleden ook al niet geholpen en maken het voor mij alleen maar verdrietiger. Hoe moet ik dit met hem bespreken zonder alles op het spel te zetten?

Advies van Relatiecoach Roos

Lieve Sanne,

De afname van seksueel verlangen of libido is een probleem dat kan afhangen van verschillende redenen, fysiek of psychologisch, en dat zowel mannen als vrouwen in gelijke mate kan treffen. Er zijn verschillende redenen die deze reactie veroorzaken.

De afname van het verlangen bij een paar is fysiologisch, in het begin is er meer verlangen naar intimiteit, vaak is het niet mogelijk om weg te blijven of je handen eraf te halen. Zelfs als iedereen zegt dat het niet lang zal duren en niet voor altijd zal zijn, zijn degenen die deel uitmaken van een stel geneigd te denken dat de situatie zo zal blijven, vooral als de maanden verstrijken en je elkaar blijft willen. Vaak komt er toch een tijd dat het verlangen afneemt, een tweede fase, gebaseerd op dagelijks delen en minder op momenten van passie.

Het kan ook zijn dat je partner een moeilijke tijd doormaakt, met werk of financiële problemen. Spanningen kunnen ook veel van invloed zijn, dus als je partner een bijzonder stressvol moment doormaakt, is het normaal dat het verlangen naar sex even minder is. Ook deze corona periode kan veel stress veroorzaken. Het kan ook zijn dat het probleem op lichamelijk niveau ligt, en dat je partner hierdoor onzeker is. Kortom, het kunnen verschillende redenen zijn. Je komt hier alleen achter door met elkaar te praten, laat je niet lijden door je angsten en je zult zien dat dit veel duidelijkheid geeft.

Succes!

Liefs, Roos

Heb jij een vraag op relatiegebied en zou jij graag advies willen? Stuur deze dan hieronder anoniem in.