100%NL Magazine scheiden

Zo ga je om met heftige emoties tijdens een scheiding

Wanneer je een relatie met iemand aangaat, dan is de insteek dat dit voor een langere periode is, zo niet voor altijd. Ze zeggen niet voor niet tijdens een trouwbelofte; tot de dood ons scheidt. En toch gebeurt het helaas meer dan eens dat een huwelijk of relatie geen stand houdt. Zeker deze onzekere tijden hebben zijn weerslag op je huwelijk of je relatie met je partner. Scheiden kan je een hoop stress opleveren. Met deze tips verlaag je je stressniveau tijdens een scheiding.

De zorgen van een scheiding

Als je tot de conclusie komt dat scheiden of uit elkaar gaan de enige optie is, is het niet meer dan logisch dat dit de nodige stress met zich meebrengt. Je kunt je zorgen maken over wie bijvoorbeeld er in het huis kan blijven wonen, of hoe de financiële afwikkeling gaat, hoe het zit met de verdeling van de kinderen. Er komt ontzettend veel bij kijken en er moet van alles geregeld worden.

Heftige emoties

Naast de zorgen kun je daarnaast ook heftige emoties ervaren tijdens deze periode. Van verdriet, naar boosheid en angst over hoe nu verder. Je voelt je in de steek gelaten, wanneer de scheiding niet jouw beslissing is. Misschien heb je het gevoel dat je voor altijd alleen blijft en geeft dat nog meer negatieve gevoelens. Het zorgt bovendien voor een onrustig of opgejaagd voelt, je hoofd loopt over. Het gevoel hebben op je tenen te moeten lopen, en je niet meer als jezelf voelen. Die hectiek van alle balletjes hoog houden, dat kan een nieuwe uitdaging zijn die nog meer stress oplevert.

Tips om heftige emoties de baas te zijn

Een scheiding kan je soms niet tegenhouden, maar je hebt wel invloed op hoe je ermee omgaat. Bekijk hieronder een aantal tips om de stress en emoties te verminderen tijdens je scheiding:

  • Acceptatie; dit is een belangrijke fase van de scheiding. Hoe moeilijk dit ook is, zorgt acceptatie wel voor meer berusting en daardoor minder stress.
  • Voorkom een vechtscheiding; zorg dat je de praktische zaken zo goed mogelijk en in alle redelijkheid afhandelt. Laat je niet te veel leiden door je emoties. Een vechtscheiding kost bakken met energie en zal je alleen maar meer stress opleveren.
  • Je bent verantwoordelijk voor je eigen emoties; ondanks dat het verleidelijk is om toe te geven aan negatieve emoties naar de ander, en elkaar zo voor van alles te verwijten, schiet je hier uiteindelijk niets mee op. Realiseer je dat zowel jij als je ex-partner verantwoordelijk zijn voor je eigen gedrag.
  • Wees lief voor jezelf; doordat je allerlei heftige emoties ervaart, kan het nog wel eens voorkomen dat je onder invloed van stress geen gezonde keuzes maakt. Doordat er meer stresshormonen door je lichaam gieren, is het des te belangrijker om die er weer uit te krijgen. Dat doe je onder andere door gezond te eten, voldoende te bewegen en te zorgen voor extra ontspanning. Vooral extra beweging in de natuur vermindert het stressniveau in je lijf.
  • Gebruik voedingssupplementen zoals vitamine B5 en B12 bij stress; vitamine B5 ondersteunt bij vermoeidheid en activeert de natuurlijke energie in je lichaam. Vitamine B12 draagt bij aan onze geestelijke veerkracht en een heldere geest, wat goed is voor onze gemoedstoestand. Beide vitamine vind je in de Bach RESCUE Plus producten.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TS Products