Tip 1: De lekkerste sauzen mogen niet ontbreken!
Bij vlees, vis en groenten kunnen heel veel soorten sausjes worden geserveerd. Tijdens een BBQ eet je vaak van alles wat, met héél veel bijpassende sausjes natuurlijk! Maar het is wel belangrijk dat de sauzen goed zijn, en ze niet in het niet vallen bij de smaak van het lekkere eten. Knoflooksaus, barbecuesaus en satésaus mogen bijvoorbeeld niet ontbreken. Maar bij een barbecue hoort natuurlijk ook: chilisaus! Lekker als dipsaus voor bij een goed stuk vlees of om je stokbrood in te dippen.
Tip 2: Marineer het vlees met de bekende Sriracha marinade
Met BBQ’en is het de bedoeling om zoveel mogelijk smaak aan het vlees te krijgen, en te behouden. Eigenlijk moet het vlees zonder saus ook al heel veel smaak bevatten. Een goede manier om zoveel mogelijk smaak aan het vlees of de vis te krijgen is wanneer je het marineert van te voren. Zo trekken de smaken van de marinade goed in het het vlees tijdens het braden, smullen maar! Een zeer populaire en goede marinade is de Sriracha marinade: wat Sriracha saus, Ketjap Manis en wat citroen, veel smaak en een klein beetje pittig, perfect voor op de BBQ! Mag het van jou wel wat pittiger? Sriracha is niet alleen lekker als marinade, ook als dipsaus is deze saus het proberen waard. Wij zijn fan, voor ons geen barbecue meer zonder Sriracha.
Tip 3: Maak de BBQ goed schoon van te voren
Wanneer een BBQ bijna een jaar is onder gestoft en in een hoekje staat is het belangrijk hem goed schoon te maken voor gebruik. Ook kan je de BBQ even testen wanneer deze elektrisch is. Het zou zonde zijn als je in de startblokken staat om te beginnen en iets zou je kunnen belemmeren om te beginnen. Check, check dubbel check!
Tip 4: Haal voor ieder wat wils
Met een BBQ kan je zoveel kanten op. Je kunt iedereen die dag blij maken met zijn/haar favoriet. Al is het vis, vlees, groenten, salade, fruit, aardappel of brood, niet is teveel!
Tip 5: Serveer brood vooraf
Een stokbroodje met smeersels ( eigengemaakt ) valt altijd goed in de smaak. Zo kan de BBQ nog even goed op temperatuur komen en kun je nog een borrel doen vooraf, Ideaal dus!
Tip 6: Safety first!
Zorg dat je de BBQ even gecheckt heb op mankementen, hij op de juist plek staat in verband met de wind en je de juist middelen heb om het eten te garen op de BBQ. Een tang en een bord of serveerschaal zijn een must wanneer je begint met garen!
Tip 7: Warme ananas met kaneel
Een toetje past er vaak niet meer in na een BBQ, en daarom is warme ananas ( kort gegaard op de BBQ) het ideale toetje. Het valt niet zwaar, draagt bij aan de spijvertering en is warm nog lekkerder! Strooi er een beetje kaneel overheen en smullen maar!